EISA: díjakat kapott az Olympus Pen E-P5 és a Tough TG-2

„Ha anno 2009-ben az Olympus E-P1 így, ezekkel a funkciókkal jön ki, akkor valószínűleg levegő után kapkodott volna mindenki. Az E-P5 fókuszrendszere, képstabilizátora, művészi szűrői, vezeték nélküli kommunikációs egysége, felépítése, kezelőfelülete és rendkívül komplex menüje mind egy nagyon jó, okos és a fotóst minden téren kielégítő gépet takar. A képminőségre nem lehet panasz, gyakorlatilag ugyanazt láthatjuk itt is, mint amire az OM-D E-M5 szoktatott minket. Amiben viszont még mindig messze a konkurencia mögött kullog a gép, az a videofelvétel minősége és funkcionalitása. Míg előbbi középszerű, utóbbi csak alapszintű – persze, rá lehet húzni a művészi szűrőket is a mozgóképekre, és a stabilizátor is eszméletlenül látványosan dolgozik, de azért jó lenne, ha rögzítés közben is lehetne módosítani az expozíciós értékeket, vagy legalább 40 Mbps-re fel lehetne tornázni az adatsűrűséget (a jobb tömörítési algoritmus csak hab lenne a tortán).

ep5_1.jpg

A nyomógombok és tárcsák egyéni ízlésre szabhatósága pazar; a feneketlen mélységekbe csalogató menürendszer a legapróbb részletek fölött is a kezünkbe adja a gyeplőt. Persze aki fél megmártózni a gép lelkében, az a főmenüben el is rejtheti a részletes beállításokat, így még véletlenül sem eshet kísértésbe (pedig megéri!). Az 1/8000 mp-es legrövidebb záridőnek és az ISO 100-nak megfelelő „LOW” érzékenységi szintnek nagyon örültünk: mit sem ér egy fényerős objektív, ha egy kis napsütésben máris elvész a művészkedés lehetősége, mert kiég a kép. A dinamika kissé csökken ISO 100 használatakor, de még sosem mondtunk le ennyire szívesen körülbelül egy-másfél FÉ-ről. Ha egy szóval kellene jellemezni az Olympus E-P5-öt, akkor csak azt tudnánk mondani rá: „kell” – gyenge videós képességei mellett is egyértelműen ajánlott vétel.” – írtam anno az Olympus PEN E-P5-ről, amelynek az EISA zsűrije is jogosan ítélte meg a „European Advanced Compact System Camera 2013-2014” díjat.

Bár nekem még nem volt a kezemben, ha a TG-1-ből indulok ki, akkor valószínűleg az Olympus Tough TG-2 sem véletlenül lett EISA díjas (European Travel Camera 2013-2014).

tg2.png

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.