Triatlonost ütött ki egy kamera-drón

Valószínűleg egy kamerát hordozó, távirányításos mini helikopter (drón) okozott sérüléseket egy triatlon versenyzőnek az Endur Batavia Triathlon sportrendezvényen. Raija Ogdent állítólag a fején érte sérülés, amikor vélhetően túl közel repült el fölötte egy drón, amit a New Era Film and Photography munkatársa távvezérelt.

drone1.jpg

Azért a feltételes mód, mert egyelőre a hatóságok vizsgálják az ügyet, ami korántsem olyan egyszerű, egyértelmű, mint amilyennek látszik. Ugyanis vitás, hogy a pilótának megvoltak-e a szükséges engedélyei (CASA UAV Operator Certificate – afféle jogosítvány, ami szükséges a távvezérléses kamera-kopter vezetéséhez, reptetéséhez) a drón vezetéséhez, s ha igen, akkor miért szegte meg az Ausztrál Civil Repülési Szabályzat 101-es cikkelyét, amely egyértelműen előírja, hogy minimum 30 méteres távolságot kell tartani repülő eszköz és ember között.

Ezen túlmenően a felek állításai is ellentétesek: míg a sportoló azt állítja, hogy verseny közben a drón rotorja fejsérülést okozott neki (állítólag a légcsavarnak egy darabja beletört a koponyájába), addig a pilóta azt mondja, hogy a drón csupán megijesztette a versenyzőt, aki ijedtében elesett és sérüléseit ennek következtében szerezte.

Bármi is legyen az igazság, ha távvezérelt eszközt kezelünk, nagyon óvatosan és körültekintően, mindent túlbiztosítva szabad csak légi felvételeket készíteni úgy, hogy az összes előírást szigorúan betartsuk eközben. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...