Így ellenőrzi a felszerelését egy profi fotós bevetés előtt

Az fstoppers.com oldalon jelent meg egy érdekes cikk arról, hogyan ellenőrzi és készíti elő fotós felszerelését Richard B. Flores, aki elsősorban esküvőfotózással foglalkozik. Mint minden profi „szakmunkás”, úgy ő is igen komolyan veszi munkáját. Bármilyen szakmáról van szó, fontos, hogy az alkalmazott szerszámok mind kifogástalan állapotban legyenek, tisztán tartsuk őket és megfelelő legyen a tárolásuk. Nincs ez másképp a fotós szakmában sem, sőt, mivel itt igen érzékeny, részben elektronikus eszközökkel vagyunk körbevéve, szinte még fontosabb az odafigyelés és a folyamatos karbantartás, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetésekkel szembesülni egy megbízás során. Tudod: a gyűrűt nem (szívesen) húzzák fel még egyszer csak a fotós kedvéért..

A lentebbi videó láttán bizonyára sokan (vagy legalább páran) azt gondolnánk, hogy Flores egy kissé túlzásba viszi tisztaság-, rend- és karbantartási mániáját, de az illető hátterét és munkáinak minőségét látva nem is csoda – nem engedhet meg magának hibát, mert profi, ebből él. Az évek során kidolgozott egy bombabiztos tervet és eljárási módszert, amit minden egyes megbízatás előtt, közben és után szigorúan követ és be is tartat munkatársaival. Alábbiakat mondja:

  1. Gondoskodom arról, hogy mindig tiszta legyen az irodánk. Folyamatosan takarítunk, hogy felszerelésünkbe minél kevesebb por és állati szőr kerüljön.
  2. Minden egyes objektívet külön megtisztítom. Először az elülső lencsetagot, majd a hátsót. A port lefújom a lencsetagokról, mielőtt Lens Cleaner folyadékot, majd a Lens Towel törlőkendőt használnám. Az objektívsapkát is megtisztítom, hiszen ezek is koszolódnak, porosodnak. Ha sűrített levegős flakonból fújom a levegőt, akkor ügyelek arra, hogy merőlegesen és lehetőleg messzebb tartsam azt a lencséktől, hogy ne jusson a hajtógázból az érzékeny felületekre.
  3. LED lámpás tisztítóecsetet (Visible Dust Arctic Butterfly) használok a szűrőmenetbe szorult porszemek eltávolításához. Ennek az ecsetnek a szőre kellően finom ahhoz, hogy a legszűkebb helyekre is beférjen.
  4. Letörlöm az objektívek elektronikus érintkezőit.
  5.  Miután feltettem a védősapkákat az objektívekre, lefújom az egész tubust tisztítófolyadékkal, majd hagyományos mikroszálas kendővel áttörlöm ezeket. Megbizonyosodom, hogy a fókusz- és a zoomgyűrű akadálymentesen forog és az AF/MF kapcsoló rendeltetésszerűen működik.
  6. Előveszem az összes vázat és leveszem róluk a portrémarkolatot, kiveszem belőlük az akkukat.
  7. Mindent át- és letörlök a korábban említett tisztítófolyadékkal és mikroszálas kendővel.
  8. Leveszem a szemvédő gumit a keresőről és megpucolom a nézőkét.
  9.  Sűrített levegővel átfújom a fényképezőgépeket és ellenőrzöm a nyomógombokat, hogy megfelelően működnek-e. (Egyszer előfordult velem, hogy az egyik esküvőn egy vendég véletlenül ráfolyatta az italát a fotómasinámra. Azt hittem, minden rendben van, de amint megszáradt a masina, a gombok ragadtak, így át kellett mosnom ezeket tisztítófolyadékkal)
  10. Leellenőrzöm az összes akkut, hogy rendesen fel vannak-e töltve (ha nem, akkor a töltőn hagyom őket). Általában egy megbízatás után automatikusan töltőre teszek minden akkut, hogy azok azonnal bevethetőek legyenek.
  11. Valószínűleg ez a pont számomra a legfontosabb: az összes fényképezőgépet szinkronizálom (óra, dátum, beállítások), hogy ne csak munka közben, hanem a képfeldolgozás során is megkönnyítsem magamnak a munkamenetet.
  12. Leellenőrzöm ismét az összes fényképezőgép-beállítást, majd ISO 100 és 1/100 mp értékeket állítok be (nincs rá semmi konkrét okom, egyszerűen ezt teszem).
  13. Lecsekkolom az összes memóriakártyát és leformázom őket gépen belül.
  14. Behelyezem a feltöltött akkukat a gépekbe és betolom a memóriakártyákat is a helyükre.
  15. Ha végeztem ezekkel a teendőkkel, bepakolom a felszerelést a gurulótáskáink egyikébe.
  16. Spider Holstert [pisztolytáska féleség fényképezőgépek részére – a szerk.] használok, így ellenőrzöm az adaptereket.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...