Síkágyas lapolvasóval készültek víz alatti művészi fotók

Már pár évvel ezelőtt is azt hittem, hogy a szkennereknek befellegzett, hiszen minden digitálissá vált, egy papírlapot is gyorsan, egyszerűen lehet „beolvasni” egy digitális fényképezőgéppel, kamerával. Azonban évről évre, újra és újra elcsodálkozom azon, hogy mekkora kitartással vívja élet-halál harcát a lapolvasó – és eddig mindig győzedelmeskedett (végül nekem is kellett egyet vennem – de ez már egy másik történet)! Most egy teljesen új arcát, szerepkörét ismerhetjük meg a síkágyas lapolvasónak: Nathanial Stern a víz alá is magával vitte kedvencét, de nem lapot olvasni, hanem fotózni!

stern01

A szkennerek döntő többségükben (sőt, mondhatni 99,999999%-ban) otthoni, irodai környezetbe szánt eszközök, melyek nem igazán szeretik a vizet, vagy az egyéb külvilági atrocitást. Ez azonban Sternt nem hátráltatta tervében: elkezdett olyan tokokat építeni, melyek biztonságos működést tettek lehetővé akár víz alatt is a szkennereknek. Persze, a történet azért szivatóval indult:

„Minden eresztett, minden tönkrement – semmi sem úgy viselkedett, ahogyan azt szerettem volna, vagy ahogyan azt elvártam volna.” – írja Nathanial Stern projektjéről, aminek a „Rippling Images” címet adta. Az ötletgazdának ráadásul nem csak a műszaki kihívásokkal kezdett megküzdenie: több hónapos búvártanfolyamra kellett járnia, hogy engedélyt kapjon az alámerülésre.

„A Rippling Images munkálatai során egy teljes csapattal dolgoztam együtt azon, hogy sikerüljön összeállítani egy víz alatti működésre képes szkenner rendszert, amihez persze egy teljesen egyedi hard- és szoftverbázist kellett megalkotni. A csapat a Floridai Key Largonál található korallzátonynál merült alá dolgozni.[…]”. A víz alatti tükröződések, a hullámzás, és a lapolvasó működési elve teljesen egyedi képvilágot hoztak létre. A képek alatti videóban maga a művész számol be a „fotózás” menetéről, a problémákról és azok leküzdéséről. Egy egész galéria tekinthető meg Stern honlapján. (Forrás: gizmodo.com)

stern02 stern03

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...