A jövő fotóstúdióját drónok fogják megvilágítani

A Massachusetts Institute of Technology és a Cornell University kutatói olyan drónt fejlesztettek ki, amely követi a fotós és a portréalany (illetve a téma) mozgását, így egyenletes megvilágítás valósítható meg. A fejlesztők felprogramoztak egy vakuval felszerelt drónt egy projekt keretein belül, hogy megfigyelhessék a koordinációs lehetőségeket a repülő drón és a földi célpontok közt. A kutatócsoport tagjai kíváncsiak voltak arra, mi sül ki abból, ha a téma és a fotós megváltoztatja munka közben pozícióját.

dron1

A csapat egy prototípust már be is mutatott az International Symposium on Computational Aesthetics in Graphics, Visualization and Imaging szimpóziumon; a kísérlet célja az volt, hogy fotósoknak olyan „repülőszázadot” kínálhassanak fel, amely kicsi, könnyű, fénnyel (vaku, folytonos fényű lámpa) ellátott, önműködő drónokból áll, s melyeket egy egyszerű, intuitív, a fényképezőgépre szerelhető felületen keresztül lehet vezérelni.

Az élmegvilágításos feladatnál a drónt úgy programozták, hogy az úgy helyezkedjen, hogy a fénye egy megadott vastagságú csúcsfényt generáljon a téma éleire. A drón a feladatvégzés során nem csak arra volt képes, hogy kövesse a témát, hanem arra is, hogy felismerje a kamera/téma közt bezárt szöget. Ehhez arra volt szükség, hogy a kamera és a drón közt működő kommunikáció során 20 kép/mp-es sebességgel érkezzenek a képek a repülő fényforráshoz, hogy az szinte valós időben felismerhesse a téma aktuális pozícióját és helyezkedését (elfordulását). A rendszert működés közben alábbi videón lehet megfigyelni: (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...