Érdekesség: felmérés készült családi fotózási szokásainkról

A Nikon egész Európára kiterjedő felmérést készített a családi fotózás szokásairól és hasznos tippeket ad a csoportképek készítéséhez. A kutatás például kiderítette, hogy a családi fényképek közel ötödét (18%) az esküvői fényképek teszik ki, azonban a friss szerelmespárok családon kívüli tagjai nem számíthatnak arra, hogy rákerüljenek a képekre; Európában csak az emberek 16%‑a látná őket szívesen egy csoportképen. Valamint a családi fotóknál a család legfiatalabb generációja vállalja leggyakrabban magára, hogy a fényképet elkészítse, míg az idősebbek általában a fényképezőgép objektívje előtt foglalják el megtisztelő helyüket. Továbbá a Nikon a sokat látott királyi fényképésszel és profi Nikon-felhasználóval, Christian Lambiotte-tel fogott össze, hogy néhány szakértői tanácsot adjon a családi fotózás etikettjének útvesztőiben tévelygőknek. (Forrás: Nikon)

Christian legjobb tippjei a jó csoportképekhez:

  1. Egy családi fényképet mindig szoros keretbe kell foglalni, és, ha lehetséges, magasabb nézőpontból kell őket elkészíteni.
  2. A fényképen szereplő személyek öltözzenek lazán, kényelmesen.
  3. Adott esetben a fényképnek mélységet adhat egy tárgy, érdekesebbé téve azt. Például, ha tudom, hogy a fényképezett családban szenvedélyes zenészek is vannak, akkor adott esetben beleveszek egy zongorát is a képbe.
  4. A fényképet olyan gyorsan el kell készíteni, amilyen gyorsan csak lehetséges – senki sem szereti, ha sokáig rabolják az idejét! Ha a fotóalanyok kezdik magukat kényelmetlenül érezni, feszültnek és feszélyezettnek tűnnek majd a képeken.
  5. A fotóalanyokkal mindig legyen türelmes, és magyarázza el nekik, hogy mit szeretne, mit tegyenek – ezzel magabiztossá és könnyeddé teszi őket.
  6. A nagyszerű dolog egy belépő szintű Nikon fényképezőgépben az, hogy nem kell aggódnunk a fotózási technikák miatt, ezáltal jobban megismerhetjük a fotóalanyainkat, és könnyebben gondoskodhatunk arról, hogy magabiztossá váljanak, aminek köszönhetően hitelesebb és még inkább valósághű fényképeket kaphatunk.
  7. A popkultúra és a hagyományos családi fényképezés közötti különbség általában a fényképek utófeldolgozásában nyilvánul meg. Ezeket a képeket az egész lakosság láthatja, így a fényképésznek óriási felelőssége van abban, hogy a családról vagy a képen szereplő személyekről megfelelő képeket készítsen. Ha ha az utómunka eltúlzott, azzal az emberek szerint „meghamisíthatják”, amit láttak, amivel nem feltétlen válnak népszerűvé.
  8. Ne aggódjon túl sokat a kép háttere vagy a jelenet megtervezése miatt, a fényképeken szereplő személyeknek és a kifejezéseinknek kell elvinniük a hátukon a képet.
  9. A Barack Obamáról és a családjáról képeket készítő fényképészek ezt hihetetlenül jól csinálják. A természetes, nem színpadias megjelenésű fényképekkel időtlenné teszik őket.
  10. Szeretem munka közben megmutatni az ügyfeleimnek a képeket, amiket róluk készítek, a fényképezés végén körülbelül 10 képet teszek eléjük. Szeretem, ha a végső kép természetes, ezért nem retusáljuk túl a képeket.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...