Nem volt tréfa, nem volt csel: megérkezett a Pentax színes papagája, a K-S1

Korábban egyes pletykaoldalakon megjelent termékfotók alapján szerintem senki sem hitte volna, hogy kicsivel később valódi termékkel állunk majd szemben (főleg Mark Newson K-01-es jelű erőszaktettje után), de úgy tűnik, a Pentax valóban komolyan gondolta azt az elképzelését, hogy színes LED-ekkel felturbózott, rikító szivárvány-színpompába mártogatott gúnyával tetszelgő tükörreflexes fényképezőgéppel kell (tovább)hergelnie az amúgy is már „Full Frame szenzoros gépet ide!” ordító tömeget – ha még egyáltalán lehet szó tömegekről, ugye.

ks1front

Ha azonban eltekintünk a Pentax K-S1 érdekes külvilágától, egyáltalán nem rossz az a kép, amit a gép fest. Az új fejlesztésű, 20 MP-es, APS-C méretű CMOS lapka érzékenységét akár ISO 102400-as értékig is feltolhatjuk, a gyártó saját PRIME MII képalkotó egysége még a magasabb érzékenységi tartományokban is „élethű, tónusokban gazdag képeket biztosít”, ahogyan a sajtóanyag mondja. A Pentax csúcsmodelljében, a K-3-ban már megismerhettük az aluláteresztő szűrőt, azaz annak hiányát, amit azonban – a moiré hatás elkerülése végett – a mérnökök elektronikus módon helyettesítettek, s így igény szerint be/kikapcsolhatóvá tettek. Ráadásul az AA filter hatását a beépített képstabilizátor, szubpixeles szinten való rezgetésével érik el, ami több fokozatban is, a téma követelményei szerint állítható.

ks1colors

Bár kicsi és könnyű, de semmiképp sem olcsó hatású a Pentax K-S1, hiszen optikai keresője a drágább, jobb fényáteresztésű pentaprizmás megoldást preferálja, melynek „kb. 100%-os” a képfedése 0,95-szörös nagyítás mellett. Eltér a zárszerkezet is az ebben a kategóriában megszokottól, hiszen itt akár 1/6000 mp-ig is lemehetünk a sebességgel. Az 5,4 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség – bár nem rossz érték – viszont már nem olyan nagy szám. Nem rossz viszont a masina autofókusz rendszere, ahol az összesen 11 fókuszmező közül 9 keresztszenzoros. A SAFOX IXi+ fantázianévre hallgató rendszert beépített segédfény is támogatja, ha épp nagyon rossz megvilágítás mellett kellene fotóznunk.

ks1back

Összesen tíz egyedi képi hatás közül választhatunk, ha épp kreativitásunknak kellene egy kis „útba igazítás” – ráadásul ezt a tízet további 21 digitális szűrő egészíti ki. A kicsi Pentax nagy tudását jellemzi az is, hogy a szokásos torzítás-korrekció mellett a színi hibákat és a diffrakciót is szűrhetjük. Igaz, a hátsó 3”-os kijelző (921 000 képpontos felbontás) hagyományos, azaz nem érintésérzékeny, az új, színes menüben a kurzorok segítségével remekül lehet navigálni. A fotómasina kompatibilis az Eye-Fi memóriakártyákkal, rendelkezik pormentesítő rendszerrel (DR – Dust Removal), a fénymérésért pedig egy 77 szegmensű, többzónás modul felel. Mozgóképek terén az átlagot nyújtja a K-S1: legfeljebb Full HD felbontású mozgóképeket vehetünk fel 30, 25, vagy 24 kép/mp-es sebességgel progresszív módban.

Ha esetleg messziről szeretnénk távvezérelni a fényképezőgépet, akkor erre is van mód, azonban ehhez külön kell beszerezni az opcionálisan kapható Pentax FLUCARD 16 GB-os memóriakártyát. iOS 6 vagy Android 4.2 (vagy újabb) rendszerű okostelefonokkal/táblagépekkel a szokásos távvezérlési funkciókon túl az élőképet is látjuk, nézegethetjük az elkészített fotókat, vagy akár át is másolhatjuk azokat okos eszközünkre. Az ehhez szükséges szoftvert (Digital Camera Utility 5) a gyártó természetesen mellékeli a géphez.

A Pentax K-S1 alapváltozata fehérben, feketében, vagy kékben lesz megvásárolható csak váz, vagy váz és 18-55 mm, vagy váz és 18-55 mm és 50-200 mm kitobjektívekkel karöltve. A színes változatok a 18-55 mm-es kitobjektívvel lesznek kaphatók.

Fontosabb műszaki paraméterek:

  • Érzékelő: APS-C méretű CMOS 20 MP-es felbontással, AA szűrő nélkül
  • Érzékenység: ISO 100-102400 (kiterjesztve)
  • Képstabilizátor: szenzormozgatásos
  • Állókép formátum: JPEG/PEF (12-bites)/DNG
  • Sorozatfelvételi sebesség: 5,4 kép/mp
  • Adattároló: SD/SDHC/SDXC memóriakártyák
  • Kereső, van, pentaprizmás optikai kb. 100%-os képfedéssel, 0,95-szörös nagyítással
  • Kijelző: 3”-os fixen beépített, 921e képpontos felbontással
  • AF: SAFOX IXi+ 11 fókuszmezővel (9 keresztszenzor), érzékenység -1-18 FÉ
  • Fénymérés: 77 szegmenses modul
  • Zársebesség: 1/6000-30 mp
  • Beépített vaku: van, 10-es kulcsszám, 1/180 mp-es szinkronidővel
  • Mozgóképfelvétel: van, maximum 1920 x 1080 @ 30, 25, 24 fps MOV formátumban, maximum 25 perces hosszal
  • Áramellátás: D-LI109 Li-ion akku
  • Csatolófelülete: USB 2.0, HDMI
  • Mérete: 120 x 92,5 x 69,5 mm
  • Tömege: 558 gramm
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...