Az IKEA katalógus termékfotóinak háromnegyede számítógépes grafika

Míg a hobbi- és a kocafotósok köre egyre csak nő, addig a profi fényképészek dolga egyre nehezebbé válik. Újabb koporsószeg került a pénzért dolgozók koporsójába: az IKEA termékkatalógusának immár háromnegyede számítógéppel generált grafika, nem pedig valós termékfotó. A CGI, avagy Computer-Generated Imagery térnyerése a számítástechnika romahos fejlődésével szinte már minden szegmensbe betette a lábát. Legyen szó mozifilmekről, vagy lakástervező szoftverekről, lassan már mindent leképezhetünk pár kattintással a virtuális valóságban. S ez a tény nem lendít sokat az ingatlan- és termékfotósok sorsán sem, mivel egy CGI „fotó” olcsóbban és gyorsabban – ráadásul tetszőleges beállításból – elkészíthető, mintha egy fotós és stábja állítgatná be a tárgyakat.

cgi3

Az IKEA katalógusában elképesztően élethű grafikák mutatják be a kínálatot. A készen berendezett szobákban tökéletes a megvilágítás, az árnyékok úgy és oda esnek, ahová kell nekik, s ha épp valahol túlzottan sok van belőlük, hát egy kattintással lágyítanak rajtuk a szakemberek. Martin Enthed, az IKEA nevében felszólaló IT menedzserrel pár hónapja folytatott interjút a The Computer Graphics Society weboldal. Itt derült fény többek között arra is, hogy az IKEA már 2004-ben megtette első lépéseit a CGI világa felé. „8 vagy 10, mai szemmel nézve igen rossz minőségű termék-rendert készítetünk, de ez elindított egy folyamatot, s így folytattuk a munkát. 2006 őszén mutattuk be első CGI termékfotónkat, amin a Bertil nevű székünk volt látható.” – mondta Enthed.

bertil

Az IKEA csapatának nem volt semmi problémája a hagyományos termékfotók minőségével, azonban szerettek volna valamit, amivel megkönnyíthették volna maguknak a munkafolyamatot úgy, hogy ráadásul olcsóbban is jöjjenek ki a végén. Míg a termékfotóhoz szükséges az adott termék prototípusa, amit a világ legeldugottabb részeiről kell elszállítatni a stúdióba – ráadásul pontosan, a megadott időpontra -, s ráadásul, ha bármi változás történik, akkor meg kell ismételni a folyamatot, addig a CGI termékkel akkor és azt csinálnak, amit csak akarnak. „Eredetileg nem volt semmiféle víziónk a jövőt illetően, nem volt tervbe véve egész CGI szobák megalkotása, mint manapság. Csupán az egyes bútorokat szerettük volna megalkotni úgy, ahogyan látni lehet ezeket hagyományos fehér háttér előtt.” – fűzte hozzá Enthed.

csgi1

Az eredeti elképzelést végül addig fejlesztették, míg a mai tökéletes termékfotó-világ létre nem jött. Hatalmas tanulási folyamat és munka van a háttérben, ami évekig tartott. De végül – úgy tűnik – csak megérte: nézzük csak meg a tökéletes szoba-renderket! (Forrás: cgsociety.org és petapixel.com)

cgi2 cgi4

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...