Így fotóznak a fizikusok koromsötétben

Nem csalás, nem ámítás: lehetséges fényképezni akár koromsötétben is! A Glasgowi Egyetem kutatóinak sikerült a lehetetlen, ugyanis gyakorlatilag fény nélkül fényképeztek. Azok a fényviszonyok, melyeket saját szemünkkel teljesen sötétnek érzékelnénk, még bőven elegendőek ahhoz, hogy képeket készítsünk kameránkkal. A több, már létező technológiát összevonó kísérletben pixelenként 0,2 foton is elegendőnek bizonyult látható, értelmezhető fotó megalkotásához.

foton1

Peter Morris és csapata alapvetően két eljárást alkalmazott kutatásuk során: az egyik a foton előrejelzéses, a másik a tömörített mintavételezéses eljárás. Az előbbi a kamera időzítését teszi lehetővé, hiszen fontos, hogy abban a pillanatban történjen a kioldás, amikor a foton a szenzort éri. Az eljárás párosított fotonokkal működik, ahol az egyik kioldó szerepkört lát el, azaz előrejelzi a második foton érkezését. Az utóbbi metódus pedig algoritmusok segítségével extrapolálja csekély számú adatpontokból a képet. Fenti felvétel (USAF felbontást mérő ábra) is így készült: összesen 7000 fotonból, azaz pixelenként kevesebb mint 0,2-ből keletkezett a felvétel.

Alábbi képhez, ami egy darázs szárnyát ábrázolja koromsötét környezetben, már több, azaz pontosan 0,45 fotonra volt szükség pixelenként. Egyelőre nem tudni, milyen messzire lehet még továbbfejleszteni ezt a technológiát, és hogy konkrétan milyen területeken fogják majd bevetni (ok, a hadügy már tudja..), de például különösen fényérzékeny anyagoknál remekelhetnek vele a tudósok. (Forrás: petapixel.com és gizmodo.com)

foton2

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.