Rod Stewart a bíróságon felelhet egy ellopott fotóötletért

Mint minden művészeti ágazatban, úgy a fényképészetben is javarészt egymás munkáiból, ötleteiből merítünk fejlődésünk során. Szárnypróbálgatásaink része, hogy megpróbáljuk mások, konkrétan híres fotósok képeit „újrafotózni” – nincs is ezzel semmi baj, ha tanulásunk végett, saját magunk részére készítjük el ezeket a műveket. Rod Stewart, a híres brit énekes – azaz pontosabban ügynöksége – is hasonlóképp cselekedett, azonban ő(k) nem tanulás céljából lőtték újra Bonnie Schiffman ikonikus fényképét 1989-ből, amin Stewart feje látható hátulról.

stewart1

Történt ugyanis, hogy az énekes ügynöksége még 2010-ben felkereste az eredeti kép fotósát, Schiffmant, hogy 1500 dollárért ismételten megvásárolják a fénykép felhasználásra szóló jogait, azonban a hölgy elutasította az ajánlatot. Nagy úr a muszáj, ezért Stewarték úgy döntöttek, újrafotózzák a régi képet. Ezzel a lépéssel azonban magukra haragították a celebfotóst, aki válaszként be is perelte őket. Lehet, hogy a filléreskedésükkel most egy sokkal nagyobb összegtől kell majd búcsút venniük: a hölgy „legalább” 2,5 millió dollárt követel a keletkezett károkért. Még mielőtt bárki is elkezdene kacagni, 1992-ben egy hasonló esetben, ahol túl nagy volt a fotók közti hasonlóság (mármint az eredeti és az újrafotózott közt), igazat adtak a bíróságon a felperesnek. Kérdés, persze, hogy vajon mekkora összeget ítél oda Schiffmannak az ítélőszék, mert azért valljuk be, a majdnem 590 millió forintos kártérítési igény azért kissé eltúlzott.

stewart2

Mindig kérdést vet fel, hogy vajon kinek van igaza egy ilyen esetben, hiszen nem csak egy konkrét fotót „loptak” el, hanem egy ötletet, ami valóban egyedi dolog. Ha véletlenül hozták volna össze azt a képet, amit anno Schiffman megalkotott, akkor még lehetne jóhiszeműségre, véletlenre alapozni a bíróságon, de úgy, hogy korábban konkrétan rákérdeztek, majd el lettek utasítva, így szinte biztosra vehető a per elvesztése. És szerintem meg is érdemlik, ha fizetniük kell. (Forrás: slrlounge.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...