A Nikon bejelenti a Nikon Európai Filmfesztivált

Sajtóközlemény:

Elindul a Raindance független filmes szervezet és Asia Argento által támogatott rövidfilmfesztivál.

A Nikon a Raindance szervezettel és Asia Argentoval együtt ma bejelenti az első Nikon Európai Filmfesztivál (október elsejétől ezen a honlapon lehet regisztrálni – a szerk.) megnyitását. A versenyen amatőrök és hivatásos filmesek egyaránt részt vehetnek, feladatuk egy legfeljebb 140 másodperces, „A Different Perspective” (Más nézőpont) nevű téma köré épülő rövidfilm készítése.

Minden filmkészítő valami mást mutathat meg ugyanarról az élményről. A nevezőket kértük, hogy olyan perspektívát mutassanak a témán belül, amely egyesíti a témával kapcsolatos saját álláspontjukat, az elmondott történethez való viszonyukat, valamint magát azt a helyet, ahonnan a kérdéses jelenséget megfigyelik. A díjazott kategóriák többek között: „Best Narrative” (legjobb történet) a legjobb, egyedi perspektívából elmondott történetért vagy „Technical Excellence” (kiváló technikai megoldás) a felszerelés legkreatívabb használatáért. A Fődíjat e kettő kombinációjával lehet majd elnyerni. A díjakat egy zsűri ítéli majd oda, a zsűri elnöke Asia Argento lesz, akit a közönség elsősorban színésznőként és rendezőnőként ismerhet a Scarlet Diva (2000), A szív csalfa vágyai (The Heart Is Deceitful Above All Things) (2004) és a legújabb Misunderstood (2014) című munkái kapcsán. Az online nevezések 2014. október 1. és december 3. között adhatók le.

A Nikon D-SLR család zászlóshajóinak, a Nikon D750 és Nikon D810 fényképezőgépek idei bemutatása óta ezek a típusok egyre inkább a filmes szakemberek által közvetítésekhez használt standard felszerelésének számítanak. Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint „A Nikon Európai Filmfesztivál nagyszerű lehetőség a kezdő és professzionális filmesek számára, hogy megmutassák tehetségüket, és mi nagyon kíváncsiak vagyunk, mit lehet 140 másodpercből kihozni. Ez a verseny az iparág szakértőiből álló zsűrinek, valamint a fődíj nyertesét megillető, „pénzzel meg nem vehető” kapcsolati tőkét kínáló jutalomnak köszönhetően hihetetlen lehetőséget jelent az új filmes tehetségek számára. Reméljük, hogy a benyújtott művek nem csak a zsűrit nyűgözik le, hanem minden Nikon-rajongó számára is ösztönzést jelentenek még több videofelvétel készítéséhez.”

Asia Argento, a Nikon Európai Filmfesztivál zsűrijének elnöke, díjnyertes olasz színésznő és rendezőnő: „Nagyon izgalmas feladat számomra, hogy részt vehetek a Nikon Európai Filmfesztivál munkájában, már nagyon várom, hogy értékelhessem az olyan jól összeszedett, kreatív munkákat, mint amit egy 140 másodperces rövidfilm készítése megkövetel. A korszerű technológia minden eddiginél több ember számára nyitotta meg a filmkészítés lehetőségét, és a Nikon a már elismert és feltörekvő tehetségeket is ösztönözve egyre nagyobb szerepet vállal ebben a fejlődésben.”

A fesztiválhoz a Raindance, a független filmkészítés képviselője nyújt háttértámogatást, magas szintű szakértelemmel és élményekkel gazdagítva azt. Elliot Grove filmproducer, a Raindance filmfesztivál alapítója szerint „<<A Más nézőpont>> téma új életet lehel egy mindig meglepetéssel szolgáló műfajba, és a mi szempontunkból nézve kevés gyártó illeszkedik olyan jól a rövidfilm műfaj szellemiségébe, mint a Nikon. A Nikon olyan fogyasztói márkanév, amely mindig fontos szerepet játszott a képalkotás fejlődésében. Büszkék vagyunk, hogy egy olyan gyártóval állunk kapcsolatban, amely olyan termékek fejlesztését tűzte ki célul, amelyek segítik a videósokat kreatív elképzeléseik megvalósításában.”

Kategóriák és díjak

A fődíj zsűri által kiválasztott nyertese egy Nikon D810 fényképezőgépet, valamint egy egyhetes szakmai utat a 2015. májusában megrendezésre kerülő cannes-i filmfesztiválra, mint a Raindance tiszteletbeli vendége nyer. Az utazás minden költségét a szervezők fizetik. A „Best Narrative” (legjobb történet), illetve a „Technical Excellence” (kiváló technikai megoldás) alkategóriák további két nyertese egy-egy Nikon D750 fényképezőgépet nyer és 3000 euró pénzjutalomban részesül, a „Best Student Entry” (legjobb tanulói pályázat) nyertesét pedig egy Nikon D750 fényképezőgép és 2000 euró pénzjutalom illeti meg. A „Best Film as Voted for by the Public” (a legtöbb közönségszavazatot kapott film) készítője pedig egy Nikon D750 fényképezőgépet nyer későbbi munkái elkészítéséhez.

Nevezési feltételek

  • Minden nevezőnek regisztrálnia kell, hogy feltölthesse filmjét.
  • A filmnek angol nyelvűnek kell lennie, vagy a filmet angol felirattal kell ellátni.
  • A film nem lehet 140 másodpercnél hosszabb, illetve 30 másodpercnél rövidebb.
  • Minden filmet HD formátumban kell rögzíteni.
  • Egy nevező egy filmmel indulhat.
  • A film nem lehet más filmes versenyek nyertese vagy résztvevője.
  • A nevezés minden korosztály számára nyitott, 16 éves kor alatt írásbeli hozzájárulás szükséges.
  • A beküldött pályaművek tetszőleges eszközzel készíthetők.
  • Minden nyertesnek alá kell írnia egy felhasználásra vonatkozó szerződést.
  • Minden pályázónak az összes, tartalmi korlátozásokra (pl. szexuális jellegű jelenetek, erőszak, vallás, védjegyek, bűncselekmények stb.) vonatkozó feltételt el kell fogadnia.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...