Videó: a Manfrotto Pixi és a Compact Action állványok bemutatója

Bevallom, szeretem a Manfrotto állványait, s lehet, hogy most ezért sokan részrehajlónak tartanak, de ami jó, az jó. A márka termékkínálata az utóbbi időben szinte teljesen megújult (lásd a 190-es és a 055-ös háromláb-családokat is), s egyre jobbak, szemrevalóbbak lettek az eszközök. Mostani videós bemutatómban az olasz gyártó két kisebb méretű háromlábával foglalkozom, nevezetesen a Pixivel és a Compact Actionnel, melyek elsősorban a tükör nélküli rendszerkompaktokat használóknak ajánlható állványok.

A Pixi egy igazi ultrakompakt kis asztali állvány, amely méreténél és súlyánál fogva akár egy női kézitáskában is elfér anélkül, hogy kiszorítaná abból a piperecuccokat – ráadásul formavilágának és vidám színeinek köszönhetően még illik is a dámák környezetébe (ez persze nem jelenti azt, hogy keménykötésű legények ne használhatnák, hiszen a piroson, a rózsaszínen, a fehéren kívül full feketében is megvásárolható).

pixi_main

A kis zsebtripod 18,5 cm hosszú, kinyitva 13,5 cm magas, tömege 190 gramm, teherbírása pedig kereken 1 kg, tehát nem csak a legkisebb kompakt és MILC vázak megtartására képes, hanem akár belépő kategóriás dSLR vázakkal és kitobjektívjeikkel is vígan használható. A videóban látható, hogy egy Nikon D610 full frame lapkás vázat és egy 50 mm f/1.4 objektívet is minden gond nélkül elviselt.

pixi_press

Használata betyár egyszerű: csavarjuk rá a fényképezőgépet, a Manfrotto emblémás gombot nyomjuk be, tartsuk benyomva, állítsuk a fejet kívánt pozícióba, majd engedjük fel a gombot és kész is.

pixi_bottom

A Manfrotto Compact Action már egy nagyobb, de még mindig igen csekély terjedelmű állvány, amit kizárólag a vele együtt adott pisztolymarkolatos gömbfejjel lehet használni. Ez a háromláb 45,3 cm hosszú, lábai négy-szekciósak, legfeljebb 155 cm magasra lehet kihúzni, teherbírása pedig 1,5 kg. A saját tömege 1,16 kg, anyaga alumínium; középoszlopát ki lehet venni, majd egy mozdulattal meg lehet fordítani, így „fejjel lefelé”, a talajhoz nagyon közel is lehet fotüzni.

ca_main

Fényképezőgépet úgy lehet rászerelni, hogy a kis inzertet ki kell emelni a fejből (ehhez a retesz karját ki kell fordítani), majd azt bele kell csavarni a fotómasina állványmenetébe. Ha ezzel megvagyunk, illesszük a kis „csavargombát” a fejbe és zárjuk vissza a reteszkart. Amennyiben nem lenne elég feszes a fényképezőgép illeszkedése, a +/- feliratú feszítőcsavarral húzhatunk rajta.

ca_head ca_head1

Az állványfej videó vagy fotó módban használható. Előbbinél csupán előre és hátra dönthető a fej, oldalirányba csak a megfelelő kapcsoló átbillentése után lehetséges. A Manfrotto jó minőségű állványzsákot is mellékel termékéhez, így ezt utólag már nem kell megvásárolnunk. A részletes műszaki leírása mindkét állványnak a fenti linkeken olvasható; a Pixi bruttó 5520 forintért, a Compact Action pedig bruttó 18 180 forintért vásárolható meg a Tripontnál.

ca_lock ca_pinlock

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...