Sosem hitted volna, miért ilyen egyszerű az űrből fotózni

Aki nem hallotta még Chris Hadfield nevét, az valószínűleg az elmúlt éveket egy barlang mélyén töltötte: a kanadai kozmonauta nem csak kísérleteiről, a közösségi hálóval fenntartott jó kapcsolatáról és briliáns személyiségéről híres, hanem az űrből/űrben készített fotói is folyamatosan a köztudatban pörögtek. A minap az immár nyugállományát élvező űrhajós részt vett egy 30 perces kérdezz-felelek eseményen, ahol a média résztvevői tehettek fel neki kérdéseket. Az egyik érdekesebb kérdést Brandon van Son fotós tette fel, aki arra szeretett volna választ kapni, hogy zéró gravitációban hogyan lehet úgy stabilizálni a fényképezőgépet, hogy ne mozduljanak be a fotók.

1024px-Chris_Hadfield_2011

Chris Hadfield – fotó forrása: wikipedia.org

Bármennyire is meglepő, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, illetve fedélzetéről lőtt fényképek szinte mind szabadkézből készültek, s nem ritka köztük az akár több másodperc záridős (!) sem. Mégis hogyan lehetséges az, hogy mégsem mozdulnak be ezek a fotók? Hadfield ezredes egy pár perces, látványos választ adott, ahol az egyik résztvevő fényképezőgépének segítségével bemutatta, hogy a gravitáció milyen hatással van a fotómasinát és a rácsavart (nagy gyújtótávolságú) objektívet tartó egyénre.

A Földön a fotógép kézben tartásához többféle izmot mozgatunk, feszítünk meg, a gravitáció folyamatosan ellenünk dolgozik: a nagy (azaz hosszú) objektívek ráadásul megpróbálják előrefelé kicsavarni kezünkből a gépet. Nem elég, hogy ellen kell tartani, az izmok az igénybevétel során fáradnak, remegni kezdenek, közben lélegzünk és a szívünk is dobban; ez utóbbi – bármennyire is nevetségesen hangzik – nem kis mértékben befolyásolhatja azt, mennyire lesz éles egy kép.

Nos, zéró gravitációban a nehéz felszerelés súlytalanul lebeg a fotós előtt, tehát nem kell az izmoknak dolgozniuk, elég csupán egy finom mozdulat az objektív témán tartásához. Persze, ezt is gyakorolni kell, de a fenti (azaz űrben való) fotózásban már jártasabb asztronauták akár több másodperces záridők kitartására is képesek úgy, hogy közben követik a Föld mozgását (az ISS másodpercenként 8 km-t tesz meg!), és a szívverésük okozta mozgást is kompenzálják. Alábbi videóban Chris Hadfield az ISS fedélzetén személyesen mutatja be, hogyan szokott ő fényképezni odafentről:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...