A Cinema EOS megöli a csúcsminőségű Canon dSLR videózást?

Egy érdekes cikkre bukkantam még tegnap éjjel az eoshd.com videózásra szakosodott oldalon, ahol a szerző, Andrew Reid, egy elismert szakember a területen, azt fejtegeti, hogy vajon mi várható a Canontól, aki mintha kissé megült volna a babérjain, amiket még az EOS 5D Mark II szerzett neki filmezés terén. Íme, fordításom:

c5dmk3

„[…] Miközben a Canon ihlettelen idei évén töprengünk – már ami a technológiai újításokat illeti -, gondoljuk végig a következőket is: a Canon a dSLR gépekkel való igényesebb, magasabb szintű videózás piacára egy véletlennek köszönhetően robbant be, ám most szintén egy véletlennek hála ki is lépet ebből a körből.

Ha tetszik nekik, ha nem, a Canon dSLR gépei már nem az elsők, nem a másodikak, nem a harmadikok, de még csak nem is negyedikek, ha azt nézzük, hogyan teljesítenek videózás terén. A Nikon, a Sony, a Panasonic és a Samsung is jelentősen lelépte a Canont, és ha még a Blackmagic-et is idevesszük (ők sokkal inkább a profi szegmensben szerepelnek, mintsem az igényes amatőrök közt), akkor a hatodik helyre esett vissza a Canon. Csupán két évvel ezelőtt még elsők voltak – mi történt?

Az igényes amatőrök részére a Canon aktuális kamerái a 70D, a 7D Mark II és az 5D Mark III. A piac tehát a 3000 dollár alatti szegmensben található. A kocafotósokkal szemben az igényes amatőrök jól ismerik a termékeket, azok műszaki, technológiai megoldásait, és sokkal inkább hajlandóak arra, hogy költsenek objektívekre (nem csak a szokásos kitobjektívvel használják gépeiket). A Canon pedig az optikákon tud jól keresni, tehát szüksége van az igényes amatőrökre, a rajongókra. A megélhetési szinten is videózással foglalkozóknak korábban például 5D Mark II fényképezőgépük volt, egészen addig, míg a Canon át nem vezette őket a Cinema EOS rendszerek használatára, ahol valószínűleg még többet szakít a gyártó, mint az objektíveken. A Canon azonban itt egy hatalmas hibát követett el.

A Canon úgy döntött, hogy az igényes amatőröknek szánt gépeiben nem veszi eléggé komolyan a képminőség és a filmes funkciók, szolgáltatások továbbfejlesztését, ami viszont rontja a hírnevüket. Ez utóbbi pedig – nem meglepő módon – az első és nem pedig a hatodik helyezett képminőségére alapszik. A mai világban pedig a felfogás és a hozzáállás jelent mindent.

A helyzetet tetézi, hogy a Canonnak nincsen megfelelően árazott Cinema EOS készüléke, amivel betömhetné a tátongó szakadékot: a C100 Mark II 5500 dollárról indul, ami majdnem pont annyiba kerül, mint egy 1Dx, ami pedig határozottan a profik ligájába tartozik. Ez a kategória pedig – az árat tekintve egyértelműen – elérhetetlen a legtöbb igényes amatőr, rajongó számára.

A 7D Mark II alapján megítélve, amely a videó minőségét vitathatóan a körülbelül két évvel ezelőtti szinten, azaz még az 5D Mark III előttien tartja (mivel körülbelül hasonló a két gép specifikációja, azonban a 7D Mark II-ben egy kisebb, zajosabb szenzor található), úgy tűnik, a Canon nem mozdult meg előrefelé. Annak a valószínűsége, hogy hamarosan megjelenjen az EOS 5D Mark IV 4K felbontású videóval, szinte nulla. Miért? Mivel véleményem szerint a Canont nem érdekli a konvergencia. […] A Canon ugyanis két gépet szeretne neked eladni: egy olyat, amivel állóképeket készíthetsz, és egy olyat, amivel videózhatsz. A videokamerákkal kapcsolatban pedig úgy döntöttek az illetékesek, hogy a magasabb piaci szegmenst célozzák meg, mivel ott többet lehet kaszálni. És mi lesz a többi cuccal? Game over.

A Canon konkurensei sem voltak mindig tévedhetetlenek, de 2014-ben a Canont lehagyták, ha a kamerák videós tudását nézzük. A Canon legjobb dSLR váza, amivel videózni is lehet, jelenleg az 1Dc, ami 12 000 dollárba kerül. Az 1Dc gyakorlatilag nem más, mint egy némileg módosított 1Dx – nem készül óriási darabszámban. Ezzel szemben a Panasonic és a Samsung az 1Dc-nél jobb általános videós tudást nyújtanak 1500 dolláros áron, tehát több mint 10 000 dolláros a különbség. A Sony-nak pedig ott van az A7s, ami az Atomos Shogunnal karöltve jobb általános képminőséget nyújt, s ráadásul jóval nagyobb szenzorfelületet is használ mindehhez. Az 1Dc alá pozícionálva a Canonnak nincsen egyetlen egy 4K képes, cserélhető objektíves masinája sem. 2014-ben pedig már a JVC-nek és a Samsungnak is van ilyenje! Hadd tisztázzam a helyzetet: a Canont a kritikusan fontos, 10 000 dollár alatti 4K videós szegmensben a JVC is megverte! Hamarosan pedig egy olyan nyílt forrású projekt (Axiom) fogja őket megverni a piacon, aminek a teljes büdzséje nem több, mint a Canon tetszőleges vezetőjének éves fizetése.

Mi a (fene) történik?

Lehet, hogy a Canon piaci visszajelzései és értékesítése azt sugallja, hogy az igényes amatőrök meg vannak elégedve a 7D Mark II vagy az 5D Mark III videós minőségével – de vajon meddig tarthat ki ez az elégedettség annak tükrében, hogy konkurens rendszerek jóval többet nyújtanak? Drámaian csökkennek a 4K felbontású tévék árai, így egyre nagyobb szerepet játszanak ezek az otthoni felhasználásban is – a fogyasztók pedig a különbséget más területeken is észre fogják venni.

A Canon már most is ki van téve annak a veszélynek, hogy sokan elkezdenek rendszert váltani, ami megint csak veszélybe sodorhatja az üzletük kulcsszerepet játszó részét, az EF objektívek értékesítését. A közelmúltban bejelentett objektívek, mint például az EF 35 mm F2 IS, 300 dolláros áresést szenvedtek csupán hónapokkal a bevezetésük után, amiből sokra lehet következtetni. Csupán a szerencsének köszönhető, hogy a Canon objektíveket a Sony és a Panasonic rendszerekkel együtt is lehet használni, így sokak továbbra is Canon üvegekbe fektethetik a pénzüket úgy, hogy közben már nincs is Canon vázuk.

A [videós] felbontást illetően a Canon a profi és az igényes amatőr dSLR vázaikon beállt a 720p szintre – igaz, ezt 1080p-nek címkézik, a valós felbontásuk sokkal alacsonyabb. Az 5D Mark III-nál a szenzorról érkező kép minősége nagyon jó, ha RAW videót rögzítünk a Magic Lanternnal [egy gyártóidegen fejlesztő készíti a szoftvert, amivel a Canon fényképezőgépek kibővített funkcionalitásra képesek – a szerk.]. A gyártó maga mit művel, hogy [ehhez képest] ennyire lerontja a képminőséget a DiG!C processzorral?

A helyzet az állóképek terén sem sokkal fényesebb. A Canon berzenkedik attól, hogy belássa, mekkorát fejlődött a tükör nélküli rendszerkompaktok piaca, s nem léptek egy saját, csúcskategóriás MILC-cel, hogy kivegyék a részüket ebben a piaci szegmensben. Minél többet fejlődik ez az új technológia – elsősorban az elektronikus keresők (lásd a Fuji X-T1-ben pl.) -, annál többet veszítenek létjogosultságukból a Canon [és más gyártók] dSLR vázai. Ha a Canon nem akar a saját, roppant sikeres EF objektív-sorának konkurenciát állítani egy teljesen új MILC sorozattal, akkor nem értem, miért nem készít egyszerűen egy EF bajonettes tükör nélküli rendszerkompaktot (mondjuk az EOS 7D Mark II vázba ültetve), mint amilyet a Samsung alkotott az NX1-gyel, amiben egy EVF csücsül az optikai kereső helyén? Biztos azt mondja nekik a piackutatásuk, hogy a vevőkörük az optikai keresőt preferálja, de mint kicsit fentebb is írtam, a sokkal jobb és modernebb műszaki megoldások tükrében, amit a konkurencia nyújt, meddig tartható vajon fent ez a status quo?

Számomra meglepő, hogy egyszerűen nincs párbeszéd a témában. Nagyon kevés helyen láttam olyan interjút, ahol a Canon megfelelően megválaszolta volna kérdéseinket ezekkel kapcsolatban. Soha nem vették fel velem a kapcsolatot, nem kérték ki a véleményemet a dSLR gépekkel való videózás kapcsán, noha az eoshd.com a világháló egyik legnagyobb forrása a témában. A Sony és a Panasonic kész a párbeszédre, míg a Canon hallgat. […]”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...