Hamis Nikon D800E vázakat is árulnak az interneten

A termékhamisítás nem újdonság. A fotóiparban is akad bőven alkatrész és kiegészítő, amit hamisítanak, így például gyakran találkozni gagyi akkumulátorokkal és töltőkkel, de ami eddig még nem volt (legalábbis nem tudok ilyen, vagy ehhez hasonló esetről), hogy komplett fényképezőgépeket hamisítanának! A napokban derült fény arra, hogy az interneten nem valódi Nikon D800E dSLR vázakat is árulnak egyes helyeken. Arról persze szó sincs, hogy egy távol-keleti üzemben szorgos kezek saját öntőformát és elektronikát használva más gyártók gépeit alakítanák Nikon D800E-vé, csupán annyi a helyzet, hogy a sima D800-at öltöztetik D800E, tehát az aluláteresztő szűrő nélküli, és párszáz dollárral drágább masina gúnyájába.

d800-e

A helyzet mókásnak tűnik, de sem a gyártónak, sem pedig a megkárosított vásárlónak nem az, ugyanis a megvásárolt készülék egyrészt nem olyan részletgazdag képet készít, mint az AA szűrő nélküli változat, másrészt, ha bármi műszaki gond akadna vele, a szakszervizek bottal sem fogják megpiszkálni (nem hogy garanciába javítani). De akkor hogyan kerüljük el a hamisított vázak vásárlását? A kérdés jogos, a megoldás viszont korántsem olyan egyszerű, hiszen a távolból (azaz a neten) nem lehet megállapítani, hogy milyen géppel állunk szemben. Vásárlás előtt azt tehetjük, hogy csakis olyan eladótól rendelünk gépet, akinek már nagyon sok pozitív (és lehetőleg minél kevesebb negatív) értékelése van, s aki már évek óta jelen van az adott internetes adok-veszek oldalon, és aki lehetőleg hivatalos forrásból kínálja a portékát (egy német eladótól ne akarjunk minden áron egy Hong Kong-ból importált „szürkét” venni). Ha viszont már megérkezett a gép és azt ki is fizettük, akkor csak az utólagos vizsgálat derítheti ki, hogy milyen készülékkel is állunk szemben. Ez pedig következő módon történik:

hamisd800e

Készítsünk egy fényképet a készülékkel, majd váltsunk át képnézegető módba (play-gomb). Kapcsoljuk be a kép információinak legrészletesebb megjelenítését („overview display”). A jobb felső sorban a „NIKON D800E” feliratnak kell megjelennie. Ha más gépnév látható, akkor hamis fényképezőgépet vásároltunk. Ha ez az eset áll fenn, azonnal vegyük fel a kapcsolatot az eladóval és/vagy az értékesítő oldallal, és álljunk el a vásárlástól. Hogy ennek mi a konkrét menete, azt az adott online piactér szabályzatából megtudhatjuk. Ha szerencsénk van, az eladó sem tudott a turpisságról és azonnal belemegy a pénzvisszafizetésbe, ha pechünk van, akkor felkészülhetünk egy kisebb-nagyobb jogi huzavonára.

Frissítés: Közben a Nikon magyar oldalán is megjelent a közlemény, ezt bárki elolvashatja ide kattintva.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...