A Harvard kutatásainak köszönhetően sokkal kisebb és könnyebb objektívek épülhetnek

A Harvard School for Engineering and Applied Sciences (SEAS – a Harvard Egyetem Mérnöki és Alkalmazott Tudományok szakképző iskolája) egy korábbi, lapos optikáról készült tervet bővített ki nanoméretű szilícium csápokkal, melyek képesek a fény eltérítésére, hajlítására. Ennek eredményeként nagyon vékony és teljesen sík felületű üveglencséket lehet gyártani, amik a jelenlegi hagyományos optikai elemek fénytörő tulajdonságaival rendelkeznek – zéró színhibával (CA).

laposlencse

2012-ben láthattunk először lapos optikával foglalkozó kutatási terveket, azonban akkoriban még megkötései voltak az elképzeléseknek: a fénynek csak egy adott hullámhossztartományát lehetett hatékonyan elhajlítani (ellenben a vörös, zöld és kék tartománnyal), így a fényképészet nem tudta kamatoztatni az új találmányt. A probléma megoldása a fentebb említett szilícium csápokban (antennákban) rejlik, melyekkel a fény teljes hullámhossztartománya már a beesés pillanatában, azonnal és megfelelő mértékben terelhető. A hagyományos lencsetagok ezzel szemben a fény hullámait csak idővel, azaz a rajtuk való áthaladás során képesek a kívánt irányba elhajlítani. A Harvard „Akromatikus Meta-felületnek” nevezte el találmányát, amit az illetékesek már a szabadalmi hivatalnál be is jelentettek, hiszen kutatásaikon alapuló kereskedelmi termékeket szeretnének majd tervezni.

A Harvard szabadalmával színi hibáktól teljesen mentes, kicsi, könnyű objektívek készülhetnek – hamarosan búcsút inthetünk a „nagy dögöknek”? Aki bővebben szeretne informálódni a kutatások eredményei felől, az olvassa el a SEAS saját cikkét, itt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...