Egy algoritmus megmondja, jó portréfotót lőttél-e

Vajon a gépek megtaníthatóak arra, hogy különbséget tegyenek egy szép és egy csúnya illetve rosszul kivitelezett portréfotó közt? A szépség, ugye, eléggé ízlés kérdése, de a kutatók ennek ellenére jó ideje már azon fáradoznak, hogy egy algoritmusba belepréseljék a „közízlés” által szépnek minősített fotók részleteit, hogy megtaníthassák a számítógépeknek (és digitális fényképezőgépeknek), jó-e, szép-e a kérdéses fotó. A kutatások során érdekes részletekre derült fény, mint például arra, mire figyelnek az emberek egy arcképen.

portrait1a

A kutatás eredményeit idén január végén a Yahoo Labs a „The Beauty of Capturing Faces: Rating the Quality of Digital Portraits” (A portréfotózás szépsége: Digitális portrék minőségének értékelése) című kiadványban publikálta. Ebben a kiadványban lefeketettek egy keretrendszert arra, hogyan lehessen automatikusan megítélni a digitális portrék szépségét. A kutatás vezetője, Miriam Redi és csapata ehhez előzőleg összegyűjtöttek egy 10 000 portréból álló kollekciót, melynek minden egyes darabját előzőleg 1-10-ig tartó skálán értékeltek emberek. Az értékelést leadók kulcsszavakat is rendelkezésre bocsátottak, amik alapján az adott fotót jellemezték.

A projekt résztvevői a fényképeket egy arcfelismerő szoftverrel analizálták, ami több jellemzőt gyűjtött össze azokról (pl. kor, nem, az arc jellegzetességei stb.), majd elkészítettek egy eljárást, amivel a felvétel technikai részleteit vizsgálhatták (pl. kompozíció, expozíció, megvilágítás, kontraszt, tömörítés). Az utolsó lépésben a képekhez fűzött megjegyzéseket és a fotók eredetiségét, ötletességét figyelték meg.

Az így összegyűjtött adatokat betáplálták a számítógépbe, majd komoly számítások végeztével felállítottak egy listát, amiből kiderült, hogy melyek azok a jellemzők, amik alapján egy portréfotó szép lesz (vagy nem). „Kutatásainkból kiderült, hogy a portréalany faji hovatartozása, neme és kora javarészt nem befolyásolja a fotográfiai szépséget. […] A jó besorolás attól függ, hogy egy felvétel mennyire éles, milyen jellegzetességeket hord az alany arca, milyen a kontraszt, az expozíció, a homogenitás, a megvilágítási minta, az egyediség és az elképzelés a megvalósítás mögött.” – mondták a kutatók.

portrait2

Amint azt a fenti ábra is mutatja, legfontosabb szempontként a megfelelő élességet jelölték meg, de az arc és a háttér közti erős kontraszt is fontos ahhoz, hogy „szépnek” lehessen minősíteni egy arcképet. A kutatás szerint a megfelelő expozíció fordított arányban van azzal, amit a szakemberek gondoltak volna: a vizsgálatban résztvevők zöme szerint az, hogy a felvétel alul- illetve túlexponált, még növelheti is a szépségérzetet. Nos, a fentiekre alapozva a programozók létrehoztak egy olyan szoftvert, amely automatikusan képes „szépségük” szerint rangsorolni a portréfotókat: „Olyan osztályozó alkalmazást írtunk, amely képes különbséget tenni szép és csúnya arcképek között.” – írták a fejlesztők.

Gondolj bele, már talán nem is kell olyan sokat aludni addig, míg a fényképezőgéped az élőkép alapján meg nem mondja neked, hogy egyáltalán érdemes-e megnyomnod a kioldót (még jobb: hagyja-e, hogy megnyomd a kioldót), vagy kénytelen leszel más beállítást alkalmazni, hogy „szép” portréfotót készíts. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...