Nanoméretű földrengéseknek köszönhetően lesz jobb a jövő okostelefon kamerája

Kisebb zajszintet eredményezhetnek a nanoméretű földrengések során végzett kutatások eredményei. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy bizonyos hanghullámokat fel lehet arra használni, hogy módosítsák a 2D anyagok (teljesen sík, pár atomnyi vastagságú rétegek, mint például a grafén) tulajdonságait. Meglepő, de ebből az is következik, hogy a jövő képérzékelői jobb jel/zaj viszonnyal rendelkezhetnek majd.

_MG_1547

A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) munkatársai kiderítették, hogy amennyiben 2D anyagok felszíne fölött hanghullámokat lebegtetünk, akkor azok a hullámok elektronok hordozójaként szolgálhatnak. A felületen így végigvonszolt elektronok az anyag elektromos tulajdonságait ideiglenesen megváltoztatják. „Rájöttünk, hogy a nanoméretű földrengésekre hasonló hullámok a 2D anyagok felülete alatt elektronokat vonszolnak magukkal, így megváltozik a fotolumineszcens anyag által kibocsátott fény mennyisége.” – mondta Dr. Amgad Rezk, a kutatás vezetője. Amint leállítják a rezgéseket, az érintett anyag tulajdonságai visszatérnek az eredeti állapotra.

A kutatások eredményeit így nem csak továbbfejlesztett napelemeknél és okos ablakoknál, hanem képérzékelőknél is kamatoztatni lehetne. Elsősorban az egyébként nem túl jó jel/zaj viszonnyal megátkozott okostelefonok kameráinak érzékelőire gondoltak a fejlesztők, melyeknél az említett „földrengésekkel” sokat lehetne javítani a fényérzékenységen, és így akár jelentősen is csökkenhetne a zajszint. (Forrás: engadget.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.