Olympus Stylus SH-2 – egy ígéretes kompakt?

Videofelvétel és értékelés

Videó szempontjából sincs szégyellnivalója az Olympus Stylus SH-2-nek, hiszen számos olyan videós módot kínál, amit más gyártók, más készülékek ebben a kategóriában nem. Felvétel közben lehet zoomolni, a motor hangja nem hallatszik bele a felvételbe (illetve csak nagyon minimálisan, csendes környezetben észlelhetően), van szélzaj-szűrés, de ami a legszebb, hogy a fenomenális képstabilizátor itt is használható! Sőt, van egy hibrid módja is, ahol nem csak a szenzor mozog, hanem az elektronika is besegít a kép stabilan tartásába. Ha úgy tartja igényünk, akár M módban is videózhatunk, de felvétel közben semmiféle expozíciós értéken nem módosíthatunk. A Full HD felbontású, 59,94 kép/mp frekvenciájú mozgókép MPEG-4 H.264 kódolású, az adatfolyam 28,5 Mbps sűrűségű (a hang 32 kHz-es sztereó, 1 Mbps-os). A Szuper zoomfelbontás itt is elérhető, így nem csak 24x hanem akár 48x-os nagyítást is használhatunk. Külön meg kell jegyeznem, hogy a videóban sokkal jobb a Szuper zoomfelbontás képminősége, így egy valóban használható szolgáltatásként tekinthetünk rá. Képnézegetéskor a mozgóképet is lehet szerkeszteni, ez azonban kimerül a vágásban és egy adott képkocka JPEG állományba való mentésében.

Sokkal izgalmasabb videofelvétellel állunk szemben, ha az SH-2 módválasztó tárcsáját a „fejlett videofelvétel” pozíciójába állítjuk. Itt a „sima” 59,94p-s videofelvétel mellé több, másféle felvételi mód is bekapcsolódik: felvehetünk time lapse videókat (5 perc és 5 óra közötti intervallumot választhatunk, ahol a végeredményt a gép egy 20 mp-es videóba tömöríti), videofelvétel közben rendes (16 MP-es) felbontású állóképeket is lőhetünk úgy, hogy a mozgóképfelvétel nem szakad meg, vagy választhatunk 120/240 kép/mp-es lassított felvételi módok közül (előbbi 1280 x 720-ban, utóbbi 432 x 324-ben rögzül). A mágikus szűrőket is ráhúzhatjuk videóinkra, így még érdekesebb hatást érve el.

Értékelés

Az Olympus Stylus SH-2 már bejelentésekor magára vonta sokak figyelmét, és nem véletlenül, hiszen olyan szolgáltatásokat és funkciókat sorakoztat fel, melyek nem csak a fotós kreativitásán lendíthetnek, hanem kényelmi szempontból is elsőrangúak. Ilyen például az 5-tengelyes képstabilizátor, a RAW felvétel, a lassított videofelvétel – és még sorolhatnám (és az előző oldalakon fel is soroltam részletesen). Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az SH-2 egy kis szenzoros kompakt gép, akkor nem fogunk benne csalódni. Ha viszont létszükségletünk a kristálytiszta kép magas ISO értékeken is, akkor alapvetően nem ezt a gépet keressük. Viszont számtalan előnye van kompaktságának, hiszen zsebben is elfér, ekvivalens 25-600 mm-es gyújtótávolsági tartományt kínál, van beépített vakuja, és sokkal jobb képminőséget produkál, mint a legjobb okostelefonok (egy-két kivétellel, persze). Az Olympus Stylus SH-2 3 év garanciával vásárolható meg az Olympus Mintaboltban, ára kedvezmények nélkül bruttó 99 990 Ft. Nekem tetszett.


Olympus Stylus SH-2

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...