Teszt: a Nikon D7200 lenne a várva várt D400?

Működés II.

Hatalmas előrelépés történt a puffer méretét illetően, hiszen a D7200-zal nem kevesebb mint 18 RAW képet (14-bites, veszteségmentesen tömörített állomány), illetve 100 JPEG fotót lőhetünk egyhuzamban, mielőtt a gép sorozatfelvételi sebessége belassulna. Saját méréseimnél, ahol egy SanDisk Extreme Pro SDHC memóriakártyát használtam (16 GB kapacitás, 95 MB/mp jelölésű), még túl is teljesítette a készülék az adtalapon olvasható értékeket, legalábbis ami a RAW felvételt illeti: itt nem 18, hanem 23 fényképet készíthettem belassulás nélkül! A beígért JPEG mennyiséget hozta a gép, érdekes, hogy 100 fájl után nem lelassult, hanem kicsit le is állt a felvétel. RAW+JPEG Fine párosból 12 fért bele az átmeneti tárba, aztán jött a lassulás. Mindez így festett:

Csak JPEG

Csak RAW

RAW+JPEG Fine

A D7200-ban WiFi és NFC modult is találunk, így a vezeték nélküli adatmásolás, távvezérlés gond nélkül megoldható, ha rendelkezünk táblagéppel, vagy okostelefonnal. A Nikon ingyenes alkalmazásával mindkét feladatkör problémamentesen megoldható. Sajnáltam, hogy a gyártó ennyire lebutított tudással áldotta meg a szoftvert: miután kiválasztottuk, hogy fotózáshoz vagy épp képnézegetéshez lenne kedvünk, elvégezhettük a legalapvetőbb beállításokat. Fotós üzemmódban áthelyezhetjük az AF mezőt, és elműködtethetjük a kioldót – és nagyjából ennyi, nincs ráhatásunk az expozíciós értékekre (a gyártónak, persze, van külön megvásárolható szoftvere, ami profi távvezérlést tesz lehetővé – nyilván nem akart senki ennek már házon belül konkurenciát állítani).

A D7200 kétféle time lapse módot kínál: az egyik állóképes módban készíti el a fotókat, ahol a fényképezőgép nem készít videót a művelet végén, míg a másik a videó menüben választható ki – itt nem állóképeket, hanem egy videót vehetünk fel saját beállításainkkal.

Van beépített RAW konvertálás, ami csak a legfontosabb paraméterek módosítását teszi lehetővé a RAW-JPEG átalakítás során. Persze most, hogy még nincs ACR támogatás a D7200 NEF fájljaihoz, ez is jól jön, de a JPEG-motor marad a beépített, ami nem minden esetben nyújtja az elérhető legjobb minőséget, de ezt már korábbi Nikon vázaknál is kifogásoltam.

A fentieken kívül van gépen belüli retusálásra is lehetőség, ahol olyan paraméterekkel játszhatunk, mint például a D-Lighting, a vörösszem-hatás korrekció, a fekete-fehér átalakítás, a különféle szűrőeffektek, képátfedés, átméretezés, kiegyenesítés, torzításvezérlés, perspektíva korrekció stb.

Nincs többé „Nikon Display-Gate” botrány, a D7200 kijelzőjének színegyensúlyát bárki saját ízlésvilága szerint alakíthatja:

Ezeken túl még van vagy tucatnyi olyan szolgáltatása a D7200-nak, amivel már a korábbi modellek is rendelkeztek, így ezekre már külön nem térnék ki. Ami jóval érdekesebb, az a masina képminősége, ami a következő oldalon tanulmányozható!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...