A Nikon is beszállna a full frame szenzoros MILC-ek bulijába?

A nikonrumors.com igen meredek pletykát szellőztetett meg, mely szerint a Nikon idén évvégén, de legkésőbb jövőre egy full frame képérzékelős tükör nélküli rendszerkompakttal tenné tiszteletét. A forrás szerint az FX méretű lapkán kívül számíthatunk még arra, hogy nem lesz beépített keresője a készüléknek, de cserébe legalább szokványos F-bajonettje lesz. Állítólag az Olympus OM-D E-M1 méretű prototípusokat már élesben tesztelik. Számomra azonban már első olvasásra is kapásból két dolog bűzlik: 1) a Nikon pont a hetekben lehozott interjújában jelentette ki, hogy eszük ágában sincs az 1”-osnál nagyobb szenzoros MILC-ek felé kacsintgatni, hiszen „a Nikon 1 rendszernek még bőven van tere a fejlődéshez”, 2) az F-bajonett nem épp MILC-re való, azaz vagy lesz mégiscsak tükör abban a távmérő stílusú fényképezőgépben, vagy fölöslegesen vastag lesz a váztest, vagy teljesen új objektíveket kell terveznie a gyártónak.

Nikon-mirrorless-camera-concept4-550x366

Ez elvileg az új Nikon MILC koncepció

Az első pont még persze nem jelent semmit, hiszen simán mondhatták azt, amit mondtak, elterelés, vagy félrevezetéses célzattal, de a második felvetésnek már műszaki, technikai problematikája is van. Igaz, ott van ellenpéldának a Sony A7 családja, ahol szintén 36 x 24 mm-es szenzorokat alkalmaznak, de igen kicsi a bázistávolság. Cserébe nagyok az objektívek, hiszen a lencserendszerek hátsó felében van a kvázi közgyűrű, ami a bázistávot megnyújtani hivatott.

Remélem, azért nem csupán egy hatalmas kacsa az egész történet, hanem a Nikon tényleg beszáll a „nagy MILC-ek” versenyébe, és letesz valami észbontóan jót az asztalra!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...