Ennek a fickónak majdnem 1500 objektíve van!

Jeanette D. Moses, a popphoto.com szerkesztője egy kimagasló terjedelmű, és roppant érdekes objektív-gyűjteménnyel rendelkező emberrel, nevezetesen Geoffrey Berlinerrel készített egy kisfilmet, ahol röviden betekintést nyerhetünk a kollekcióba, amely majdnem 1500 darabból áll. Az illető amúgy a New Yorki Penumbra Foundation non-profit fotóművészeti szervezet ügyvezetője, aki immár 15 éve gyűjti letűnt korszakok gyöngyszemeit.

1500obi

A gyűjteményben megtalálhatóak olyan ritkaságok is, mint például a Jamin-Darlot Stereo Universal portré és tájfotó szettje 1860-ból, vagy a C.C. Harrison & Schnitzer New York Globe optika, amivel az amerikai nyugati terjeszkedést örökíthették meg fotósok, és még pár Petzval portré objektív stb. „Gyűjtésem jellege igen szabadelvű. Nem csak bizonyos objektívek után kutatok, hanem mindegyiket befogadom. Különösen érdekelnek a speciális képhatású optikák, a lágy fókuszú objektívek, korai optikák, Petzval lencserendszerek, illetve a Hollywoodi glamúr objektívek. Az objektív nagyon fontos, alapjában véve a fotográfia hajtómotorja.” – mondta Berliner.

1500obi3

„A gyűjtés[i szenvedélyem] igazából a fotográfiában használt objektívek fejlődésének tanulmányozásáról és megértéséről szól.” – mondta. Berliner polcain található optikák közül jó pár prototípus, melyek ilyen vagy olyan optikai és/vagy mechanikai „jellegzetességgel” [hibával] rendelkeznek. Ezek közül némelyik vonzó [tulajdonsággal vértezi fel az adott objektívet], némelyik pedig kevésbé az.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.