Az Olympus Stylus Tough TG-860 strapabíró fényképezőgép bemutatója

Külső, Ergonómia

Az Olympus már évek óta tart olyan kompakt fényképezőgépeket kínálatában, melyek különösen ellenállóak a külvilág atrocitásaival szemben. A széria találóan a „Tough”, avagy „edzett, kemény, vagány, szívós” attribútumokkal van fémjelezve, melyek tökéletesen körül is írják, mire számíthatunk ennél a gépnél: -10°C-ig fagyálló, 15 méteres mélységig vízálló, 100 kg-ig törésálló, illetve 2,1 méteres magasságból leejtve sem lesz baja. Tökéletes választás lehet azoknak, akik gyakran kirándulnak olyan extrém helyszínekre, ahol ezek a tulajdonságok igencsak jól jönnek. A legújabb generációnak egyik tagja jelen cikk alanya, a TG-860, amely immár – a kor trendjének engedve – szelfizésre (önarcképek készítésére) is tökéletesen alkalmas. Gondoljunk csak bele: nincs többé kényelmetlen életérzés a Mount Everest csúcsán, simán és komplikációk nélkül megörökíthetjük magunkat a felhők fölött, egy sziklán ücsörögve, de akár bele is villanthatunk a hátunk mögött váratlanul megjelenő bikacápa szájába, ha épp a partszéli, meleg óceánban búvárkodnánk (tuti címlapfotó lenne belőle).

A TG-860-at a gyártó úgy hirdeti, hogy tökéletesen használható akár egy kézzel is (ha már a fent említet cápa megkóstolt volna..). Ez a kijelentés azért nem teljesen helytálló, de valóban nincs nehéz dolgunk, hiszen a kijelzőt 180°-ban felhajthatjuk (így az előrefelé fog mutatni), illetve rendelkezésünkre áll egy második kioldó is, ami a váztest bal alsó sarkában található (ha elölről nézzük a masinát). Ezt a gombot – csakúgy, mint a filmfelvételt indítót – át is konfigurálhatjuk, így azzal nem csak a kioldás, hanem több más funkció is elvégeztethető.

A TG-860 formavilágát tekintve nem hoz túl sok újdonságot, kézbe véve nem érezte semmiféle extázist – egyedül a dönthető kijelző, a második kioldó és a második állványmenet okozott kellemes meglepetést.

A kijelző – teljesen logikusan – nem érintésérzékeny, a zsanérja elég erősnek tűnik, de egy szerencsétlen esésnél biztos sérülne. A hátoldalon a szokásos kezelőszervek mellett a módválasztó tárcsával is találkozhatunk; szerencsére ennek működése kellően merev, így hüvelykujjunkkal csak készakarva tudjuk elforgatni.

Amúgy itt látható még a fémből készült hurok is, amibe hevedert fűzve hátizsákra, övre is felerősíthetjük a készüléket, így bármikor kéznél lehet (vagy nem), ha épp a legelképzelhetetlenebb kalandos helyzetekben találnánk magunkat.

A memóriakártyát és az akkumulátort a gép jobb oldalába kell becsúsztatni. Itt egy erős, duplareteszes (retesz + biztonsági retesz), szigetelt ajtó mögött találhatjuk a kártya és az akku szlotját.

Az USB és a HDMI aljzatokat is ide rejtette a gyártó. Külön megemlíteném, hogy a TG-860 nem rendelkezik külön töltővel, hanem egy adapter és egy vezeték segítségével USB porton keresztül tölthető.

A készülék tetején a mikrofon nyílásait, a bekapcsolót, az elsődleges kioldót és a zoombillentyűt találjuk; alul az elsődleges állványmenetet (mindkettő műanyagmenetes) és más semmit.

A nyomógombok kattanósan működnek, határozottan kell őket megnyomni, hogy működésbe lépjenek. Ez különösen igaz a négyirányú kurzorra, ami néha már bosszantóan nehézkes volt. A gép fogása olyan, mintha egy lekerekített sarkú téglát vennénk kézbe. Se külön markolat, se hüvelyktámasz, se más olyan dudor, ami kényelmesebbé tenné a fogását. Sebaj, ez amúgy sem az a kategória – ronda, de finom, és ha kell, működik.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...