Építsünk távcsövet egy maréknyi szuper telefotó objektívből!

Ha meg is van a kellő aprópénzed (kb. 33 millió forint), és épp találsz is valahol raktáron tíz darab Canon EF 400 mm F2.8L IS USM II-t, akkor sem lehetsz már világelső ezzel az ötlettel: a Dragonfly Telephoto Array automata vezérlésű távcsőrendszert már megépítette a Torontói Egyetem kutatócsoportja. Az egyedi egység specialitása, hogy különösen alacsony fényerejű égi objektumokat fedezzen fel. Igaz, a DTA-t a világ legkisebb, professzionális célú űrtávcsövei közt tartják számon, mégis képes olyan távoli, halovány fényű galaxisok felkutatására, melyek adott esetben már nem is léteznek.

dragonfly1

A Dragonfly jelenlegi, tíz objektívből álló konfigurációja (Kép forrása: Dunlap Institute for Astronom and Astrophysics)

„A projektet 2013-ban kezdtük, akkor a rendszer még csak három objektívből állt, azonban azóta felduzzadt a berendezéshez használt objektív-halmaz. Sikerének köszönhetően az időközben 100 000 dollárra gyarapodott szerkezet még mindig relatív olcsónak mondható. Ráadásul a több lencserendszerből álló sor olyan dolgokra is képes, amire még a sokkal nagyobb, és sokkal drágább teleszkópok sem képesek, ami javarészt a lencsék különleges bevonatának köszönhető.”

„A Dragonfly [szitakötő – a rendszer ezt a nevet azért kapta, mert az objektívekből összerakott teleszkóp-sorok a szitakötő szemének felépítésére hasonlít – a szerk.] úgy lett tervezve, hogy a halvány objektumokat is leképezze, ami az objektívek felépítésének és a tubusok csekély belső tükröződésének köszönhetően vált lehetségessé. A kereskedelemben is kapható Canon 400 mm-es objektívek lencsetagjai példátlan minőségű, a fény hullámhosszánál jóval kisebb méretű nano-bevonattal vannak ellátva, de a zavaró fény kiszűrésében a Dragonfly több optikából álló felépítése is nagymértékben hozzájárul. A végeredmény olyan felvétel, amin még a rendkívül távoli, halvány galaxisok is látszanak.”

dragonfly4

Kép forrása: Dunlap Institute for Astronom and Astrophysics

A rendszer 2013-ban kezdte meg működését az Új-Mexikói telephelyén. A szakértők szerint a Dragonfly legalább tízszer olyan hatékony, mint a hozzá hasonló távcsövek.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...