360-at egy csapásra

Egy exponálással készít 360°-os képet az NCTech legújabb kamerája, amit a Google Street View alkalmazásaihoz terveztek. A brit, képalkotással foglalkozó cég, az NCTech kamerájában négy, egyenként 10 MP felbontású képérzékelő található; az utcákról, illetve belterületekről akár két percnél kevesebb idő alatt készülhet 360°-os felvétel, amit utána fel is tölthetünk a Google Street View-ra. Az iris360 optikái 90°-os látómezővel rendelkeznek, s a gyors egymásutánban készülő képeket az automatika még gépen belül egy 360 x 295°-os felvétellé fűzi össze.

iris360a

Az így létrejött fotó mérete 8000 x 4000 pixel, a fájlméret pedig csekély 10 MB körül marad (összesen 360 MB adatból). Természetesen HDR fotókat is készíthetünk a kamerával, ahol ilyenkor mind a négy modul külön, egymástól függetlenül tevékenykedik, hogy zónánként a lehető legpontosabbak legyenek a fehéregyensúlyra és az expozícióra vonatkozó értékek, valamint a perspektivikus leképezés. A beépített akku egy töltéssel akár négy órás működést is biztosít, ami a gyártó számításai szerint körülbelül 400 kép elkészítését teszi lehetővé (ha ez kevésnek bizonyulna, akkor használhatjuk a mellékelt hálózati adaptert is).

iris360b

A kamera vezérlése WiFi vezeték nélküli hálózaton keresztül történik okoseszközünk segítségével. Van beépített GPS modul, de nem maradtak ki a dőlést és az elforgást mérő és nyomon követő szenzorok sem. A Google Street View által megkövetelt helyi- és egyéb információs adatok mind belekerülnek a képek EXIF adattábláiba, így a kamerából az okoseszközre áttöltött felvételeket már azonnal továbbküldhetjük a Google felé. Igaz, a gyártó az iris360 fejlesztése során elsősorban a Google elvárásait tartotta szem előtt, de a kamera más, panorámaképeket támogató platformmal is kompatibilis. A készülék 1800 euróért vásárolható meg. Bővebb információ az NCTech weboldalán olvasható.

iris360c

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...