Az Olympus M.Zuiko 8 mm F1.8 Fisheye PRO és az M.Zuiko 7-14 mm F2.8 PRO bemutatója

A 7-14 mm-es ultra nagylátószögű objektív

Akinek nedves lett a tenyere az M.Zuiko Digital ED 8 mm F1.8 Fisheye PRO láttán, az egyenesen zihálni fog, ha meglátja a képeket az M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO-ról! Ez a termék egy igazi műszaki csemege, mindent felvonultat, amire egy m4/3 rajongó vágyhat. Amint azt már talán említettem, az M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO is időjárásálló szigetelésekkel lett ellátva, tehát az esőben, a hidegben, de akár a megszokottnál porosabb környezetben való használat sem tesz benne kárt, ha egy neki megfelelően szigetelt fényképezőgéppel együttesen használjuk.

A zoom- és a fókuszgyűrű ennél a modellnél is érdesített fémből készült, a megnyúló gumikat nyugodtan elfelejthetjük. Igaz, ez a megoldás cserébe valamivel csúszósabb, ha nedves kézzel próbáljuk tekergetni. Az M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO fókuszgyűrűje két állású: felső pozícióban hagyományos módon működik (AF+MF egyszerre is elérhető), míg hátra húzva kézi élességállításra kapcsoljuk vele a rendszert. Ilyenkor láthatóvá válik a távolságmérő skála, az élességállítási tartomány fizikailag is érezhető végpontokat kap (a gyűrű és a lencsetagok kapcsolata ettől még ugyanúgy elektronikus marad).

Csakúgy, mint 8 mm-es halszem társa, a 7-14-es tubusa is zárt, azaz sem zoomoláskor, sem fókuszáláskor nem keletkeznek rések az objektív egyik végén sem.

A hátsó lencsecsoport mögött van egy záró lencsetag, ami fixen, gyújtótávolságtól függetlenül a helyén marad. A 7-14-es frontlencséje 7 mm-es állásban kerül legközelebb a fixen rögzített napellenzőhöz, és soha nem nyúlik túl annak szirmain, így – viszonylag – védett marad. Legmélyebbre 14 mm-es pozíciójában kerül, amikor bő másfél centiméternyit visszahúzódik a frontlencse.

Az M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO lencsevédő kupakja (LC-79) is ugyanúgy működik, mint a halszemé: a lazán illeszkedő védelmet kétoldalt egy-egy retesz tartja a helyén.

A 7-14 milliméteres objektíven megtalálható a komoly népszerűségnek örvendő L-Fn gomb, amihez a vázon többféle funkciót rendelhetünk, így az(oka)t akár szem elé emelt fényképezőgéppel is könnyedén elérhetjük.

Egy szó mint száz: fizikai felépítésüket illetően mind az M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO, mind az M.Zuiko Digital ED 8 mm F1.8 Fisheye PRO kimagasló minőségű portéka. A halszemről nekem hiányzott a manuálisra átváltható fókuszgyűrű, de az L-Fn gombnak is hasznát vehettem volna. No, de lássuk a plusz termékfotók alatt, hogy milyen képminőséget várhatunk ezektől a kis gyöngyszemektől.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...