LargeSense LS911 – jön a digitális nagyformátum!

Eddig a nagyformátum számított az analóg fotózás egyik (ha nem az) utolsó mentsvárának, ám most egy kis kaliforniai manufaktúra azt a célt tűzte ki magának, hogy ezt a formátumot is „digitalizálja”. A fejlesztések a LargeSense boszorkánykonyhájában 2014 februárja óta zajlanak, aminek eredményeként egy 12 MP-es, 9 x 11”-os szenzorral szerelt kamerával álltak elő.

ls911

Az LS911

„A nagyformátumú film varázsát átmenteni a digitális érába” – nagyjából ez a célja a Santa Clara-i gyártónak. A nagyjából egy A4-es lap méretével egyező (!) képérzékelővel szerelt első próbálkozás az LS911 nevet viseli. A mérete és a tömege miatt nem lehetett egyszerűen egy már meglévő, filmes gépet egy digitális hátfallal kiegészíteni, hanem egy teljesen új kamerát kellett megrajzolni. Ennek ellenére az LS911 képrögzítő egységét feltehetjük egy közönséges harmonika-kamerára is, mint például a Sinar P2-re.

Model: Jenn Vee Hair stylist: Rawan Jabari  Camera: LargeSense LS911 Pre Production Camera Large format digital camera (single shot sensor, size bigger than 8x10 inch) Carl Zeiss Jena DDR Tessar 4.5/ 250 mm  Infra red blocking filter Photo Taken: Thursday June 18, 2015 Santa Clara, CA, USA Copyright LargeSense LLC All rights reserved

Model: Jenn Vee
Hair stylist: Rawan Jabari
Camera: LargeSense LS911 Pre Production Camera
Large format digital camera (single shot sensor, size bigger than 8×10 inch)
Carl Zeiss Jena DDR Tessar 4.5/ 250 mm
Infra red blocking filter
Photo Taken: Thursday June 18, 2015 Santa Clara, CA, USA
Copyright LargeSense LLC
All rights reserved

A LargeSense kimagasló tulajdonsága azonban kétségkívül a 229 x 279 milliméteres képérzékelő, ami 12 MP-es felbontásának köszönhetően hatalmas, 75 mikronos pixelekkel rendelkezik (például az 50 MP-es Pentax 645Z-nél is csak 5,3 mikronosak a pixelek, sőt, a 12 MP-es full frame Sony A7S is csak 8,4 mikronos pixelekkel dicsekedhet). Az LS911 alacsony felbontása miatt elsősorban portréfotózásra való, mintsem tájfotózásra; a gyártó azonban nem zárkózik el attól, hogy a későbbiek során egy magasabb felbontású lapkával szerelt gépet gyártson le a rajongóknak.

150604_DylanN_003

Kattints!

A képeket CF és/vagy SD formátumú memóriakártyákra menti a fényképezőgép – két foglalat található rajta. Aki stúdióban használja az LS911-et, annak megadatik az a lehetőség is, hogy CAT-5-ös hálózati kábellel, vagy WiFi-s hálózaton keresztül, akár távvezérelve, a PC monitorán látott élőképpel használja a kamerát. Az LS911 a JPEG, a DNG és a TIFF formátumokat ismeri, csatornánként 14-bites az adatsűrűség. A kor szellemének megfelelve, a 4K felbontású videofelvétel is tervbe van véve, ám a szakemberek egyelőre még vizsgálják, hogy ez megvalósítható-e.

Az LS911 lapkája előtt nincsen se szín-, se aluláteresztő szűrő, de a mikrolencsékről is lemondtak a tervezők, így a készülék nem menti a színinformációt. Ennek köszönhetően a kép saroktól sarokig pengeéles marad még akkor is, ha a lapka kissé ferdén lenne beállítva. A LargeSense „megfelelő érdeklődés esetén” színes változatot is kínálhat majd az LS911-ből, ám egyelőre a fekete-fehér variánsból is csupán két prototípus létezik. A sorozatgyártás megkezdését (már ha egyáltalán itt lehet ilyenről szó) 2015 végére tervezik: évi 2-3 készülék eladását tervezik.

2016-ra az LS911 kaphat egy kistestvért is: az LS55-ben egy 5 x 5”-os, 6 MP-es képérzékelő játszaná a főszerepet. Ez a kamera sokkal kisebb, könnyebb és nem utolsósorban olcsóbb is lenne nagyobb testvérénél. Apropó ár: a fejlesztők egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy vajon egy családi ház, vagy egy „drágább” autó árából jönne-e ki az LS911. További képminták itt is találhatóak. (Forrás: photoscala.de)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...