Miért fizetne bárki is a fényképeidért?

2015 van, tombol a digitális, „szabad” világ; minden másodpercben fényképek milliói kerülnek fel a nagy digitális „közösbe” – miért fizetne bárki is a fotóidért, ha millió szám ingyenesen (és legálisan) elérhető van fent a neten? Ez egy olyan kérdés, amit minden újdonsült fotós fel kéne, hogy tegyen magának: „miért fizessenek az én képeimért, mivel nyújtok többet, mint az ingyenes források?”. De valószínűleg a válasz sokkal fontosabb, hiszen – ha őszinte vagy magadhoz – abból tudhatod meg, érdemes-e foglalkoznod a fényképészettel megélhetési szinten, vagy jobb, ha csak hobbinak hagyod meg.

_MLZ3937

Láthatod tehát, hogy ez egy fontos kérdés, amit nem szabad félvállról venni! Nézzük, egyáltalán mit kínálsz, mit kap tőled az ügyfél a pénzéért. Bár elsősorban képeket adsz el, azonban ezekkel szolgáltatsz is; neked megvan a szakmai tudásod, amit évek alatt szedtél fel, megvan a profi fotós felszerelésed, ami az adott feladatra van optimalizálva, adod az időd (a fényképezőgép mögött és a számítógéped előtt az utófeldolgozás során), és a kreatív látásmódodat.

A fényképészet egy szolgáltatás, sőt, a jó fényképészet, a jó képek megérintik a célszemélyt, ezáltal maga a szolgáltatás is felértékelődik. Ezért sem pillanatok műve egy fiatal pár számára eldönteni, hogy ki legyen az, aki a ceremóniájukat, a teljes esküvőjüket lefényképezi, megörökíti. Hiába remek fotós valaki, ha látásmódja, kreativitása nem érinti meg, nem szólítja meg a célszemélyeket. A jó képekért mindenki hajlandó fizetni, hiszen jobban nézünk ki az iskolánk tablóképén, jobban festünk a céges honlapon, komolyabbnak tűnik az önéletrajzunk, és még sorolhatnám. Egy jó, meggyőző portréfotóval akár egy állásinterjún is előnyt szerezhetünk a többi, hasonló tudású jelentkezővel szemben.

Szóval, mi is az a jó fotográfia?

A jó koncertfotós megtalálja azokat az ütős helyeket a helyszínen, ahonnan ideális szögben kaphatja lencsevégre a zenekart vagy annak egyes tagjait. A jó koncertfotó magával ragadja a nézőt, sugallja a rendezvény hangulatát, érezteti a zene dübörgését, a rajongók izzadtságát, de el is adja az együttest, hiszen a legjobb oldalukat mutatja az érdeklődő felé.

A jó portréfotós megtalálja azt a pózt, azt a kéztartást, azt a mosolyt, azt a sminket, frizurát, és öltözéket, ami a portréalany egyéniségét a legjobban tükrözi, ami a legjobban illik az adott alkalomhoz (nem mindegy, ugye, milyen céllal készül a portré). A jó portréfotós játszik a fénnyel, s kihozza a maximumot a portréalanyból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OM-D E-M5 Mark II

A jó sportfotós ismeri a legjobb helyeket a pálya körül, előrelátja az eseményeket a pályán, gyorsan reagál, érzelmeket, óriási gólokat örökít meg. Fotós felszerelését képes olyan szinten a maximumon járatni, ahogyan azt egy amatőr el sem tudja képzelni (gondoltál már arra, hogy egy sportfotós nem csak arra a kamerára figyel, amit az orra előtt tart? Nem ritka a WiFi-n távvezérelt fényképezőgép, ami akár több tíz méterre lehet a fotóstól, s mégis meglövi azt a bizonyos képet, amiről majd napokig, hetekig beszélnek).

A jó esküvő- és rendezvényfotós gördülékenyen működik együtt a szervezőkkel, a párral, a résztvevőkkel. Kihozza azok legszebb oldalát, beleolvad a tömegbe és megörökíti azokat a pillanatokat, amiket a kívülállók ott, akkor észre sem vesznek. Fényképei egy teljes történetet mesélnek el; van kezdet, középső rész, majd végkifejlet – olyan felvételek készülnek, melyekkel évtizedek múltán is pontosan tudjuk, mi történt azon a fontos napon.

A jó ételfotós tudja, mitől csordul össze a nyál a szádban, ha megnézel egy fotót egy egyszerű hamburgerről. A jó ételfotós kicsit séf is tud lenni, tudja, hogyan, s mivel lehet kihozni a maximumot egy-egy összetevőből, hogy az a lehető legmutatósabb legyen. A jó ételfotós megszólítja az érzékeidet, és hidd el, éhes leszel a képe láttán!

Szóval, ha eladod a szolgáltatásodat, akkor a kliensed nem csak egy (vagy pár) fényképet kap, hanem mind azt a szaktudást, azt a kreativitást, és nem utolsósorban időt, amire szükség volt ahhoz, hogy az a fotó létrejöhessen. (Készült a thephoblographer.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...