Pentax K-S2 – kicsit más, mint a többiek

Képminőség, képminták

Amint említettem, a Pentax K-S2-t a mellé kapott, és egyben a vele szettben is megvásárolható 18-50 mm F4-5.6 DC WR RE összecsukható objektívvel teszteltem, így a képminőséget ennek megfelelően kell kezelni. Ennek az optikának a legfontosabb erénye, hogy összecsukható, és általa így jóval kevesebb helyen is elférhet a fényképezőgép, mint a hagyományos modellekkel. Élességállító gyűrűje elektronikus összeköttetést nyújt a lencsetagokkal, tehát csak akkor lehet vele élességet állítani, ha vázra van csavarva, és a fényképezőgép be van kapcsolva. Hátránya, hogy a képminősége „elégséges”, azaz általános kattintgatásra untig megfelelő, viszont a K-S2-ben rejlő maximumot nem képes kihozni, ahhoz már a csúcskategóriás, de minimum középkategóriás optikákra lesz szükségünk.

A fényképezőgépben az összes lehetséges zajszűrést kikapcsoltam, a legjobb minőségű JPEG-et választottam. A RAW fájloknál a Pentax PEF formátumát jelöltem ki, mégpedig a tömörítetlen verziót. A konverzió során az Adobe Photoshop CS6 próbaváltozatát és a Camera RAW beépülő moduljának 9.1.0.441 kiadását használtam, ahol a gyári értékeken nem hajtottam végre módosítást. Lássuk, milyen a K-S2 zaja:

Tapasztalataim szerint ISO 3200-ig nagyon jó a K-S2 képminősége, alacsony a zajszintje, és a finomabb részletek sem mosódnak még össze. Némi kompromisszummal az ISO 6400 is használható, azonban efölött már erősen leromlik a képminőség. Az ISO 51 200-as értéket igazából teljesen fölöslegesnek érzem, viszont ha arról van szó, hogy egy rendkívül fontos kép elkészül-e vagy sem, akkor lehet létjogosultsága. A fényképezőgép saját JPEG motorjához képes a PEF fájlok körülbelül egy FÉ előnyt nyújtanak, de némi ügyeskedéssel, zajszűréssel, kontrasztnöveléssel akár többet is el lehet érni. Míg a masina JPEG fájljaiban ISO 25 600-on már a vörös csatorna elszabadul, és összefolynak a színek, a nyers adathalmaz még tartja magát.

A képminták elkészítésénél automatikus fehéregyensúlyt, kiértékelő fénymérést, automatikus ISO-állítást, és automatikus élességállítást használtam. Íme, a képek (még több fotó a Flickr oldalon, itt):

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...