Pentax K-S2 – kicsit más, mint a többiek

Működés

A Pentax K-S2 egyes más gyártók fényképezőgépeihez hasonlóan beépített képstabilizációs rendszerrel rendelkezik, ami a bemozdulás ellentételezése céljából magát a képérzékelőt hozza mozgásba. Ennek egyik előnye, hogy az összes objektívünk stabilizált lesz, hátránya viszont, hogy szenzortisztításnál nagyon körültekintően kell cselekednünk, különben kárt teszünk a mozgató mechanizmusban. A szenzormozgatásos stabilizátorok általában nagylátószögű, illetve kisebb telefotó tartományokban képesek hatékonyan működni, a tele-, szuper telefotó tartományokhoz hatékonyabb az objektívekbe épített egység. Próbám során a mellékelt 18-50 mm-es lencserendszer 50 mm-es állásában tettem próbára ezt a „Shake Reduction” (SR) rendszert. A beállítások a képről leolvashatóak:

A mozgatható képérzékelő másik előnye, hogy lehet vele szimulálni a be nem épített aluláteresztő szűrő moiré csökkentő hatását, ha esetleg olyan fellépne:

Erre általában akkor van szükség, ha egy borotvaéles képű, igen magas felbontóképességű optikával használjuk a fényképezőgépet olyan témán, aminek finom, szabályosan ismétlődő mintázata hamis színeket okozhat (moiré). A kitben mellékelt, összecsukható 18-50 mm-es objektív szerencsére maga „elvégzi” az AA szűrést (nincs akkora felbontóképessége, hogy moiré mintázatok létrejöjjenek), ezért a teszt során állandó jelleggel kikapcsolt állapotban hagytam ezt a funkciót.

Lazán kapcsolódik a fenti szolgáltatáshoz az „Élesség növelése” funkció, amit be/ki kapcsolhatunk a menüben. Igazából nem tudtam rájönni arra, hogy milyen pluszt ad ez a paraméter az „Egyéni kép” alatt egyénre szabható képi stílusokhoz képest, ahol szintén lehet növelni (vagy csökkenteni) az élesítést.

Bár a tesztek során a lehetséges korrekciókat mindig kikapcsolom, a Pentax K-S2-ben is megtalálható az optikai hibák javítására szolgáló funkciók egész tárháza. Be- és kikapcsolható a torzításkorrekció (hordó-, párnatorzítás), a vignettálás javítása, a színi hibák javítása, sőt, az adott optikára vonatkozó diffrakciós korrekció is! Le a kalappal, ekkora eszköztárat más, hasonló kaliberű gépben nem láttam!

A dinamikatartományt is növelhetjük: adott a csúcsfények és az árnyékok kompenzálásának lehetősége, így ha épp nem RAW-ban fotózunk, akkor is kihasználhatjuk a szenzor adta lehetőségeket.

És akkor most ugorjunk egyet a szoftveres részlegről a hardverre. A K-S2 kezelőfelületét részben saját igényeink szerint szabhatjuk. Például a RAW/Fx gombhoz a gyárin kívül más funkciót is rendelhetünk. Igaz, a lista nem túl hosszú, de választhatunk a fájlformátum váltása, az expozíciósorozat, az optikai előnézet, a digitális előnézet, a stabilizátor, és az AF terület közül.

A gombon kívül az elülső paraméterező tárcsa funkcióját, azaz működési módját is meghatározhatjuk a választott fotózási módra vonatkozóan. És ha már felemlítem a fényképezőgép fotózási módjait: a módválasztó tárcsán más márkák gépeiről érkező felhasználóknak értelmezhetetlen feliratok is szerepelnek, mint például a „TAv”, vagy az „Sv”. A „TAv”, azaz „Shutter and Aperture Priority AE” (zár- és rekeszprioritásos automata) módban mi magunk adhatjuk meg a záridőt és a rekeszértéket, de a gép határozza meg a megfelelő ISO értéket. Ez más gyártóknál az automata ISO módnak felel meg. A másik, azaz „Sv” (Sensitivity Priority – érzékenység prioritású) módban mi az ISO értéket adjuk meg, a gép pedig a többi expozíciós érték beállításáról maga gondoskodik.

Az A-HDR mód kissé félrevezető, ugyanis nem igazi HDR képeket készít, hanem egyfajta effektet készít, ami az Olympus „Drámai színek” képi stílusára hasonlít legjobban. Bár megadhatjuk, hány FÉ lépés különbség legyen a három, gyors egymásutánban ellőtt képek közt, a végeredmény egy erősen kontrasztos, hamis HDR kinézetű fotó.

Az effektusok, azaz digitális szűrők közt 11-félét találunk: színkiemelés, szín cseréje, játékfényképező, retró, nagy kontraszt, árnyékolás, színek invertálása, egy szín erősítése, és erős egyszínű. Természetesen mindegyik szűrő egyénre szabható: az INFO gomb megnyomása után tárulnak elénk a lehetőségek. Van olyan szűrő, ahol csak egy paramétert lehet állítani, de van olyan, ahol többet is.

Egyéb érdekes és hasznos szolgáltatások, amire a Pentax K-S2 képes:

  • A Pentax saját, PEF nyersformátuma mellett rendelkezésünkre áll a DNG (Digital NeGative) is.
  • A K-S2 jelenleg a világ legkisebb időjárásálló tükörreflexes fényképezőgépe.
  • A WiFi gombot kioldóként is használhatjuk szelfizéshez: ha a gépet élőképes módba kapcsoljuk, a kijelzőt előrefelé (magunk felé) fordítjuk, sokkal kényelmesebb exponálni ezzel a nyomógombbal.
  • Van beépített WiFi és NFC modul. A WiFi működését a tesztelés során nem volt alkalmam kipróbálni, mert a Pentax Image Sync alkalmazás nem volt elérhető Android OS alá.
  • Astrotracer („Csillagkövetés”) mód: opcionálisan kapható GPS modullal együttesen használható szolgáltatás, amivel hosszú záridős képeket készíthetünk csillagsávok nélkül.
  • Time Lapse funkció.
  • Horizont korrekció: enyhén ferde képeket automatikusan egyenesbe hoz az elektronika.
  • Két érdekes fehéregyensúly opció: az egyik a többszöri automata fehéregyensúly, a másik a színhőmérséklet fokozás (Color Temperature Enhancement – CTE). Előbbi a téma egyes régióinak a fehéregyensúlyát külön szabályozza, míg utóbbi a jelenet általános fehéregyensúlyát igazítja a domináns színhez.

Látható tehát, hogy a Pentax K-S2 bőségesen fel van vértezve olyan funkciókkal és szolgáltatásokkal, melyek más márkáknál még a magasabb gépkategóriákban sem található meg!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...