Teszt: Nikon AF-S Nikkor DX 16-80 mm F2.8-4E ED VR objektív

Felépítés, fizikai jellemzők

Ekvivalens 24-120 mm gyújtótávolsági tartományú a Nikon legújabb, „igényes fotósoknak” szánt utazózoomja, az AF-S Nikkor DX 16-80 mm F2.8-4E ED VR, amely F2.8-4 kezdő F-értékek mellett beépített képstabilizátort (VR) is nyújt. Akinek minőségi, fényerős, általános célú zoomobjektívre volt szüksége DX formátumú Nikon dSLR gépéhez, de az AF-S DX Nikkor 17-55 mm F2.8G IF ED túl nagy, túl nehéz, és nem elég nagy átfogású volt, nos, annak nem sok választási lehetősége adódott – eddig. A japán gyártó az FX, azaz full frame őrület dacára úgy döntött, hogy APS-C szenzoros fényképezőgépeinek rajongótáborát meglepi egy szinte tökéletes paraméterekkel rendelkező utazózoommal, ami a legfrissebb elvárásokat is (maradéktalanul?) kielégíti.

A Nikon magyar képviselete az AF-S Nikkor DX 16-80 mm F2.8-4E ED VR mellé egy D7200 dSLR vázat is adott, így a terméket pont a „célgéppel” tudtam letesztelni. Persze, ez nem jelenti azt, hogy más, DX formátumú Nikon vázzal ne harmonizálna ez az objektív, de méreteit, tömegét, és nem utolsósorban árát tekintve a D400, akarom mondani a D7200 kaliberű masinák tulajdonosai képezik az elsőszámú célcsoportot. Ötszörös átfogás, helytakarékos és könnyű felépítés, beépített stabilizátor (akár 4 FÉ előnyt nyújtó VR), négy ED és három aszférikus lencsetag, nanokristály és fluor bevonat (utóbbi a szennyeződéseket taszítja), 35 centis legkisebb tárgytáv (a szenzortól mérve!), SWM fókuszmotor, belső élességállítás (IF), és elektromágneses, lekerekített formájú lamellákból álló írisz (egységes, pontosabb expozíciót tesz lehetővé, különösen a gyors sorozatfelvételek mellett) a lencserendszer főbb ismérvei.

Az objektív tubusa jó minőségű műanyagból készült, a bajonett fémből van (rendelkezik nedvességet kizáró gumigyűrűvel), teljesen kizoomolt állapotban sincs zavaró mértékű lötyögése a belső tubusoknak (összesen három szekciós a tubusrendszer). Az AF/MF kapcsoló mellett megtaláljuk a képstabilizátort be/ki kapcsolóját, valamint annak módválasztóját (aktív/normál).

A keskeny fókuszgyűrű a vázhoz közelebbi, körülbelül 120 fokban járható be az élességállítási tartománya. A zoomgyűrű valamivel szélesebb kialakítású, járása a tesztelt példányon kissé szoros (ez valószínűleg idővel változni fog). A forgatáshoz 16-35 mm között egyenletes erőkifejtésre van szükség, majd 35-40 mm környékén kissé „meglódul” a forgató kéz, hogy 50-52 mm körül ismét valamivel szorosabbá váljon a rendszer. Kizoomolást gátló reteszre nincs szükség, frontlencsével lefelé lógatva sem zoomol ki magától a termék.

A Nikon alaptartozékként mellékeli a HB-75 típusjelzésű napellenzőt, amely szögletes alakú. A kiegészítőt retesz védi a véletlen kilazulástól, így azt az objektívről levenni csak a reteszgomb lenyomásával és a napellenző együttes elforgatásával lehetséges.

A Nikon AF-S Nikkor DX 16-80 mm F2.8-4E ED VR optika nem tartozik a gyártó csúcskategóriás objektívjei közé, így például nem időjárásálló a kialakítása, és nem zárt a felépítése. A hátsó lencsetag zoomoláskor mélyen behúzódik a tubusba, körülötte nyílás keletkezik, ahol a szennyeződés és a nedvesség beférkőzhet, ha nem megfelelő (nem rendeltetésszerű) környezetben, közegben használjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hímes tojásként kellene bánni vele, hiszen – amint azt már fentebb is írtam – a bajonett körül egy gumigyűrű található, ami megakadályozza a szennyeződés bejutását a tubusrendszerbe.

A 72 mm-es szűrőmenet-átmérővel rendelkező frontlencse élességállítás közben nem forog, így a szűrők használata problémamentesen megoldható.

Apropó élességállítás: mint a legtöbb modern objektív esetében, úgy az AF-S Nikkor DX 16-80 mm F2.8-4E ED VR-nél is bármikor lehetséges a kézi beavatkozás az automatikus élességállításba. Ha M/A pozícióban van az AF/MF kapcsoló, akkor a kioldó félig lenyomásakor a rendszer élességet állít. Ha ilyenkor lenyomva tartjuk a kioldót (mármint félállásban), akkor kézzel pontosíthatunk a fókuszon.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...