Bemutató: Manfrotto Revolver-8 PL – nem csak cowboyoknak

A Manfrotto szakijai nem pasziánsszal ütik el az idejüket, az egyszer biztos! Mikor megláttam a gyártó egyik legújabb fotós hátizsákját, akaratlanul is vigyor ült ki az arcomra. A Pro Light Revolver-8 PL egy olyan egyedi tároló-mechanizmussal csitítja el az örök zsörtölődőket, akik szerint évek óta minden táska ugyanolyan, hogy olyat a világ még nem látott! De még mielőtt a lényegre térnék, azért nézzük meg a hátizsák egyéb tulajdonságait is.

main

A hátizsák méreteit tekintve megfelel a legtöbb légitársaság kézipoggyászra vonatkozó előírásainak (utazás előtt azért járjunk utána, nem változtattak-e meg valamit a közelmúltban), így hát külsőleg 49 x 33 x 25 cm terjedelmű (belső méretei: 38 x 28 x 3 cm a notebook rekesz, 28 x 28 x 11 cm pedig a fő fotós szekció). Önsúlya 1,79 kg, ami masszív felépítését tekintve egyáltalán nem nevezhető vészesnek.

views

A Manfrotto Revolver-8 PL igen rafinált egy hátizsák. Külső, felületes szemrevételezéskor egy „sima” hátitatyót látunk benne, aminek részletei csak akkor válnak tudatossá, ha közelebb megyünk hozzá, kézbe vesszük és elkezdjük felfedezni, „bejárni” oldalait. Ott van például a legfelső rekesz. Ide, ugye, az uzsonnát és az egyéb apróságokat tehetjük? Majdnem, de nem talált. Ez a fach a fényképezőgép részére lett kialakítva, ahol akár egy Canon EOS 5D Mark III vagy egy Nikon D810 is kényelmesen elfér a 24-70 mm F2.8-as alapobjektívvel (az új Nikkor 24-70 F2.8 felől nem vagyok biztos, mivel az hosszabb lett a korábbi változatnál). Persze, ha nem fotózni indulunk, vagy csak kisebb vázakat viszünk magunkkal – melyek kényelmesen elférnek a két oldalsó zsebben -, akkor bármit elhelyezhetünk ebbe a fiókba.

dslrpocket

Amint látható, a mellékelt tépőzáras szeparátorral igényeinknek megfelelően alakíthatjuk a belteret. Ennek a felső rekesznek a fedelében is van egy zseb, amihez kívülről tudunk hozzáférni. Itt irataink, mobiltelefonunk és hasonló lapos holmi tárolható. Azonban ügyeljünk arra, hogy ez a zseb felfelé nem párnázott, csak a táska nejlon anyaga védi az ott elrejtett eszközeinket.

toppocket

A Manfrotto Revolver-8 PL mindkét oldalán van egy-egy azonos méretű cipzáras zseb, melyekben akár egy Panasonic DMC-GH3 méretű váz plusz egy palacsinta objektív is elfér. A lenti fotón épp egy Olympus OM-D E-M10 Mark II és a 14-42 mm-es kitobjektíve merül el az egyik rekeszben. A hátizsákban nem csak fotós felszerelésnek, hanem notebooknak és/vagy táblagépnek is jut hely bőven: a cipzáras fiókban a 14”-os laposgép simán elfér, némi kísérletezgetéssel akár egy 15,4-15,6”-ost is bele lehet préselni. A gyártó 38 x 28 x 3 cm-es méretet ad meg ennek a fachnak – lehet méricskélni, kinek mekkora a gépe. A második fiók egy felfelé nyitott rés, ami eredetileg nem a táblagépnek lett kitalálva, de például az én 9” Lenovom lazán belecsusszant. A tablet itteni tárolása logikusnak is tűnik, hiszen ha például várakozni kényszerülünk valahol (mondjuk várjuk a vonatot, repülőgépet), akkor az ide rejtett érintőképernyős útitársat gyorsan elérjük, illetve – ha jön a gép – gyorsan vissza is tudjuk csúsztatni, nem kell hozzá semmilyen fiókot kinyitni, kicipzárazni. Hátunk és a táblagép közt pedig vastagon szivacsozott szövet található, így sem összetörni, sem összeizzadni nem fogjuk.

pockets

A Revolver-8 PL-re kisméretű háromlábat is rögzíthetünk: a táska hátoldalán két helyen hevedert lehet átfűzni, melyek az állványt biztonságosan megtartják (a gyártó alaptartozékként mellékeli ezeket a hevedereket). Ajánlatos azért a 190-nél kisebb tripodban gondolkozni, ez azért már lehúzza a táskát (lásd kép):

tripod

Remek eső és hő elleni védelmet kapunk a hátizsák mellé, ugyanis az erős gumírozott szélű esőköpeny belső fele UV védelemként is szolgál (az esővédelem fekete, az UV-védelem ezüst színű).

raincover

A hátizsák fenékrésze kerekded, nincsenek lábak, gumitalpak; ha földre helyezzük, nagy eséllyel el fog dőlni, nedves talajon be fog ázni. A gyártó helyében legalább egy utólag felszerelhető talprendszert kínálnék e remek táskához, hiszen aki gyakran utazik, az időnként le is kívánja tenni a táskát, ami így nehézkes.

bottom

És most jöjjön végre a Revolver-8 PL lényegi része, ami az objektívek teljesen egyedi tároló rendszeréről szól! Aki legalább alapszinten jártas a kézi lőfegyverek terén, az már a hátizsák nevéből kitalálhatja a lencserendszerek tárolásának elvét: a revolver forgótárához hasonló rekeszrendszerbe helyezhetjük optikáinkat, mégpedig vagy négy fixet plusz egy hosszabb zoomot (70-200 mm F4 vagy F2.8 fényerejűt), vagy hat kisebbet. A rekesz teljesen körbenyitható, de az objektívekkel való zsonglőrködéshez elég csak a cipzár egyik felét felnyitni (ha egyik vállunkról levesszük a pántot, és a hátizsákot oldalunkra forgatjuk, akkor kényelmesen hozzáférhetünk a fiókhoz). A lencserendszereket egy körbefutó, gumírozott szövet tarja helyükön:

revolver

És működés közben így néz ki a dolog:

A Manfrotto Revolver-8 PL kényelmes viseletű fotós hátizsák, amit hosszabb gyalogtúrákra is magunkkal vihetünk. A kényelmes viseletet az állítható, jól kipárnázott vállpántok garantálják, melyeket mell és derék tájon két külön hevederrel is rögzíthetjük.

Szerintem a Manfrotto Revolver-8 PL egy üde színfolt a fotós hátizsákok piacán; negatívumként talán csak a hiányzó talpakat tudom felhozni, a revolveres koncepció nekem nagyon tetszett. Először azt hittem, hogy kissé lassú lesz így a kívánt objektív elővétele, hiszen nincs közvetlen rálátásunk a teljes szettre, nem tudjuk azonnal eldönteni, hogy pontosan hol található az optika, de a „forgótár” gyorsan kezelhető, az objektívek fektetett helyzete miatt pedig azonnal észrevesszük, ha elértük a használni kívánt lencserendszert. Jár neki az ezüstérem, azaz „Ajánlom”!

ajanlom

Manfrotto Revolver-8 PL fotós hátizsák

A Manfrotto Revolver-8 PL megvásárolható a Manfrotto Magyarország kereskedelmi partnereinél (a lista itt található), ára bruttó 74 000 Ft körül mozog.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...