A Nikon másodjára rendezi meg a Nikon Európai Filmfesztivált

A Nikon immár másodszor rendezi meg rövidfilmversenyét, a Nikon Európai Filmfesztivál-t. A versenyen amatőrök és hivatásos filmesek egyaránt részt vehetnek, feladatuk egy legfeljebb 140 másodperces, a „Mindennapi pillanatok” témára épülő rövidfilm elkészítése. A pályaműveket online lehet nevezni 2015. október 13. és 2016. január 15. között.

nikonfilmfesztivál

A Nikon Európai Filmfesztivál zsűrielnökének szerepét betöltő Asif Kapadia a következőket mondta: „A korszerű technológia minden eddiginél több ember számára nyitotta meg a filmkészítés lehetőségét. Emiatt örömmel veszek részt ebben az izgalmas kezdeményezésben. Az ehhez hasonló versenyek azért is fontosak, mert lehetőséget nyújtanak a feltörekvő tehetségek felfedezésére, illetve ismertebbé tételére. Rövidfilmekkel kezdtem a pályámat, és továbbra is készítek rövidfilmeket a játékfilmjeim közötti időszakokban. Remek módszert jelentenek az ötletek és a technikák kipróbálására, illetve az együttműködésre új alkotótársakkal. A zsűri elnökeként főleg arra vagyok kíváncsi, hogyan mutatják meg egyedi hangjukat a pályázók, illetve hogyan tesznek tanúbizonyságot tehetségükről és technikai tudásukról mindössze 140 másodpercben.”

A Nikon Európai Filmfesztivál az előző év kreatív, „Más nézőpont” témájára építve olyan alkotásokat vár a filmesektől, amelyek eredeti és lenyűgöző történetté változtatnak át egy hétköznapi pillanatot. A kihívás lényege friss szemmel nézni és újszerűen ábrázolni valamilyen megszokott dolgot. A sikeres versenyzők a mindennapi élet varázsát vagy hétköznapiságát ragadják meg és teszik emlékezetessé.

A versenyen visszatérnek a korábbi díjazott kategóriák, többek között a „Best Narrative” (legjobb történet) a legjobb, egyedi perspektívából elmondott történetért vagy a „Technical Excellence” (kiváló technikai megoldás) a felszerelés legkreatívabb használatáért. A nagydíjat, amelyet tavaly Jagjeet Singh rendező kapott meg „Voiceless – Stop the Bullies” (Némaság – állítsátok meg az erőszakot!) című alkotásáért, az a versenymű fogja elvinni, aki mindkét területen kiemelkedő teljesítményt nyújt. A fesztiválon kiosztják a „Best Student Entry” (legjobb tanulói pályázat) és a „People’s Choice” (közönségdíj) elismerést is: az utóbbiról a Fesztiválközpontba érkező tetszésnyilvánítások („lájkok”) és megosztások száma alapján születik döntés.

A díjak mindegyikéről szakértő zsűri dönt, amelynek az elnöke Asif Kapadia díjnyertes filmes, az „Amy” (2015) című, nagy szakmai elismerést kiváltó dokumentumfilm, valamint a BAFTA-díjas „Senna” (2010) alkotója. Kapadia emellett számos rövidfilmet írt és rendezett, köztük a „The Sheep Thief” (A birkatolvaj) (1997) című alkotást, amelyik második helyezett lett a Cannes-i Filmfesztivál részét képező Cinéfondation versenyen. A zsűrihez Asif mellett idén Pieter ten Hoopen nemzetközi hírű fotós és filmes is csatlakozik.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...