Megérkezett a Nikon gépszörnye, a Z 9!

Hosszas várakozás után, a rajongók idegeinek pattanásig feszítése után a Nikon végre bejelentette az abszolút csúcskategóriás zászlóshajót, a Z 9-et! A készülék lelke egy több rétegből álló, 45,7 MP-es felbontású full frame (FX) képérzékelő, aminek adatait a Nikon legújabb képfeldolgozó egysége, az Expeed 7 processzor alakítja képekké. A rendkívüli képalkotó rendszer sebességére jellemző, hogy másodpercenként 30, illetve 20 JPEG/RAW (NEF) fotó készülhet el. A gyors sorozatsebesség ellenére nincs képkimaradás a keresőben, azaz „blackout-mentes” a felvételkészítés, így a fotós soha nem marad le a történésről!

Képek forrása: Nikon

A Nikon Z 9 mozgóképek készítése kapcsán is igen jól teljesít, hiszen a legnagyobb felbontás 8K lehet, ahol akár 30 kép/mp-re is beállíthatjuk a képfrissítést (a gyártó egy későbbi vezérlőszoftverrel engedélyezni fogja a 12-bites RAW 8K @ 60 fps-t is). A Z 9 a Nikon első tükörnélküli fényképezőgépe, amely már tartalmazza a 3D Tracking AF követő fókuszrendszert, ami kombinálható a készülék gépi tanulással „edzett” témafelismerő rendszerével (emberek, állatok és járművek felismerésére lett betanítva a rendszer). Automatikus módban ez a technológia mindenféle emberi beavatkozás nélkül is lehetővé teszi a személyek felismerését.

Bár funkcionalitása és tudása jelenleg párját ritkítja, a Z 9 körülbelül 8%-kal könnyebb, s terjedelme 20%-kal kisebb tükörreflexes társánál, a D6-nál. A komponálást a kihajtható és elforgatható, 2,1 millió képpontos kijelző, vagy a 3,68 millió képpontos elektronikus kereső segítségével végezhetjük (utóbbinál 0,8x a nagyítás, s gyakorlatilag nincs késlekedés). A Nikon Z 9 nyersfájljainál két új opció közül is választhatunk: a HE* és a HE „nagy hatékonyságú” (High Efficiency) veszteséges tömörítési eljárások felére, illetve harmadára csökkentik a fájlméretet a tömörítetlen formátumhoz képest.

Szintén új a „Synchro VR” képstabilizációs rendszer, ami szinkronizálja és kombinálja a vázba, illetve az objektívbe épített VR egységek működését. Ezt a Synchro VR rendszert egyelőre a Nikkor Z 105 mm F2.8 S és a Nikkor Z 100-400 mm F4.5-5.6 S objektívekkel használhatjuk, de a Nikkor Z 70-200 mm F2.8 VR S-hez is érkezik hamarosan egy új firmware, ami aktiválja ezt a módot.

Visszatérve a videóra: a Nikon Z 9 maximuma tehát a 8K @ 30 fps, ahol 8-bit H.264, vagy 8/10-bit H.265, illetve kis tömörítésű 10-bit ProRes HQ közül választhatunk. 4K-ban 120 fps a csúcsteljesítmény, ahol a képérzékelő teljes szélességét kihasználja a rendszer. 4K @ 30 fps-ig a készülék 8K-ból skálázza le a mozgóképet, ami kimagaslóan jó képminőséget garantál. A Z 9 a Nikon első kamerája, amivel belső tárolóra vehetünk fel Log videót: N-Log, vagy Hybrid Log Gamma formátumot választhatunk.

Lássuk, mit ír készülékéről a gyártó sajtóközleménye:

Sajtóközlemény

A NIKON BEJELENTI A Z 9 CSÚCSMODELL FÉNYKÉPEZŐGÉPET

A Nikon legfejlettebb tükör nélküli fényképezőgépe azoknak való, akik a professzionális képalkotás határait feszegetik

A Nikon a mai napon bejelenti a valaha volt legfejlettebb csúcsmodell fényképezőgépét, a Z 9-et. A Z 9 jelentős előrelépés mind a Nikon, mind a professzionális képalkotás számára. A tükör nélküli fényképezőgép a Nikon mérnökei által tervezett új, rétegelt, 45,7 MP-es, teljes képes CMOS-érzékelővel és egy rendkívül gyors EXPEED 7 processzorral büszkélkedhet. A Nikon eddigi legkifinomultabb automatikus élességállítási rendszerével és a 3D követéssel a kategóriájában páratlan videókészítési képességekkel, kivételes elektronikus kereső kijelzővel, akár 120 kép/mp-es sebességgel, teljes automatikus élességállítással és expozícióméréssel és egyéb tulajdonságokkal rendelkezik.

A Z 9 mellett a Nikon bejelenti a NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – az első Z sorozatú szupertelefotó zoomobjektívet – és az FTZ II bajonettadaptert is, amellyel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter.

A Z 9 a fényképezés és a videózás határait feszegető fotósok számára készült. Kiválóan alkalmas természet- és sportfotósok, valamint fotóriporterek számára, akik kivételes elektronikus keresőt, AF-et és működőképességet igényelnek, még a D6-ot is felülmúló megbízhatóság mellett. A Z 9 az olyan divat- és kereskedelmi szakemberek számára is érdekes lesz, akiknek minden kreativitásukat meg kell mutatniuk a nagy felbontású állóképekben és videókban, valamint azoknak a videósoknak, akik minőségi eredményeket szeretnének elérni hatékony és agilis gyártási környezetben.

„A Z 9 a legfejlettebb fényképezőgép, amelyet valaha készítettünk. Túlmutat mindenen, ami jelenleg a piacon van” – mondta el Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere. „Kevés fényképezőgép számít igazán „korszakalkotónak”, ez az egyik. A Z 9 rendkívüli feldolgozásának, sebességének, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiáinak és ergonómiájának köszönhetően a fotósok minden eddiginél jobban lesznek képesek megküzdeni a világítással, a témával és a környezettel kapcsolatos kihívásokkal. A fényképezőgép műszaki képességeinek köszönhetően a profik új szintre emelhetik alkotásaikat.”

A Z 9 fő funkciói

Kiemelkedő AF és 3D-s követési teljesítmény
A 493 pontos AF-rendszer 405 automatikus mezős AF-pontot tartalmaz – ötször többet, mint a Z 7II –, míg a 10 AF mező mód lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen feladathoz optimalizálhassák az AF beállítását. A mélytanulásos mesterséges intelligencia eközben akár kilenc különböző tématípus legfejlettebb szintű, egyidejű észlelését is lehetővé teszi. Ezt egészíti ki a 3D-s követés – elsőként a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeinek termékcsaládjában –, amely segít megragadni minden kulcsfontosságú pillanatot. Az emberektől és tulajdonságaiktól az állatokig és járművekig; a Z 9 megérti, hogy mit fényképez, és azonnal reagál a téma helyzetének, tájolásának vagy sebességének változására.

Korszakalkotó videókészítési képességek
A Z 9 hihetetlen képalkotó ereje lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiváló, teljes képes 8K 24p-től 60p, és 4K 24p-től 120p-s videókat és időzített videókat rögzítsenek a fényképezőgéppel. A 30p-s 8K-s videók rögzítése kb. 125 percig végezhető egy menetben, ez a leghosszabb időtartam a tükör nélküli fényképezőgépek esetében . Továbbá kompatibilis a ProRes 422 HQ formátummal , amely megbízhatóan szolgálja ki a széles körben jelentkező videó produkciós igényeket is. A közelgő firmware-frissítés pedig lehetővé teszi majd RAW 8K-s videók rendkívül egyenletes, 60p-s felvételét is . A teljes AF/AE és a szemérzékelő AF támogatja a videókészítést, mivel a Nikon új N-RAW formátuma jól kezelhető fájlméreteket biztosít.

Nagy sebesség
Több mint 1000 képet készíthet teljes felbontású RAW-ban 20 kép/mp sebességgel egy sorozatban. Szintén lehetséges a képrögzítés egészen 120fps-ig, hozzávetőlegesen 11MP felbontású JPG Normál képminőség mellett teljes AF/AE képességgel az új C+ módban. A világ leggyorsabb leolvasási sebességév gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus, olyan mértékben, hogy eltávolítottuk a mechanikus zárat. Az 1/32000-es záridő és a fényképezőgép ISO 64-es felvételkészítési képessége együttesen hihetetlen mélységélességet biztosít még rendkívül erős fény mellett is.

Folyamatos láthatóság, valós időben
A Z 9 a legnagyobb fényerejű (3000 nites) elektronikus keresővel rendelkezik, a dual-stream technológia pedig biztosítja a mindig élő, elsötétedés nélküli fényképezést, így a fotósok egyetlen pillanatról sem maradnak le. A Z 9 kijelzője valóban folyamatos valós idejű képet biztosít, vagyis ha a téma elmozdul, vagy a legkisebb változás történik a fényképezendő jelenetben, a felhasználó ezt is látni fogja.

Ergonómia és robusztusság
További első alkalomként szolgál a Nikonnál, hogy a Z 9 négytengelyes függőleges és vízszintes dönthető monitorral van felszerelve, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy a pillanathoz alkalmazkodva gyorsan és rugalmasan komponáljanak. A professzionális eszköz minden egyes centiméterét, a fényképezőgép ergonómiáját, például a gombok elrendezését a professzionális fotósok véleménye alapján finomítottuk és fejlesztettük tovább. Mindeközben robusztussága túlmutat a D6-én is, így biztosítva, hogy a felhasználók még zord körülmények között is rögzíthetnek mindent. Az új AF mód gomb segítségével a felhasználók átválthatnak az AF mód és az AF mező mód között a keresővel történő fényképezés során, míg a felső és hátsó LCD-funkciókijelző és a főgombok a főkapcsoló megpöccintésével világíthatók meg, így könnyen módosíthatók a beállítások sötétben is.

A Z 9 további fő tulajdonságai

• Kompakt váz: 20%-kal kisebb, mint a D6, mély markolata pedig lehetővé teszi a biztonságos tartást vízszintes és függőleges fényképezés közben is
• Magnéziumötvözetből készült a szilárd és a könnyű jelleg tökéletes egyensúlya érdekében
• A hatékony időjárásálló szigeteléssel biztonságban tudhatja mind a fényképezőgép, mind pedig a Z sorozatú objektíveket és bajonettadaptereket a körülményektől függetlenül
• A vezetőképes bevonat mágneses mezőt hoz létre, amely aktívan taszítja el a porszemcséket az érzékelőtől
• A 64 és 25600 közötti natív ISO-tartomány (32–102400-ig bővíthető, egyenértékű) fejlett zajcsökkentő algoritmussal – és fényképezőgépbe épített vibráláscsökkentéssel párosul

Ma 18:00 órakor a Nikon Europe YouTube-csatornáján egy rövid, élőben közvetített beszélgetés lesz megtekinthető a Z 9 bemutatásával kapcsolatos kérdésekkel és válaszokkal.

November 5-én 13.00 és 21.00 között egy exkluzív virtuális eseményen, a #NikonDays-en ünnepeljük meg a Nikon legfejlettebb csúcsmodelljét, és a Nikon szakemberei fognak górcső alá venni mindent a Z-sorozattal kapcsolatban! Csatlakozzon a kérdés-válasz típusú beszélgetésekhez, a mesterkurzusokhoz és a bemutatókhoz. Az esemény ingyenes, és a beszélgetésekben részt vevő inspiráló fotósok az elsők között használták a Z 9-et. Regisztráljon most a hamarosan megrendezésre kerülő programokra. A résztvevők száma korlátozott.
Az eseményen való részvételhez itt regisztrálhat: https://nikondays.nikoneurope.com

A Nikon Z 9 bruttó 2,2 millió forintért rendelhető.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...