A DJI elektronikus pórázra köti a drónokat

Az illetékes repülésügyi szerveknek világszerte egyre nagyobb fejtörést okoz az elszabaduló, nem ritkán bűntényhez használt, távvezérlésű repülőeszközök kordában tartása, ezért egyre több országban, államban hoznak szigorú korlátozásokat és szabályokat a drónok röptetése kapcsán. A DJI talán a legnagyobb, legismertebb dróngyártó cége, és mint olyan, neki is érdeke, hogy megfelelő óvintézkedéseket építsen az igen népszerű repülő eszközeibe. A szigorodó szabályokra válaszként be is mutattak egy érdekes „elektronikus pórázrendszert”, ami automatikusan, a pilóta beavatkozása nélkül meggátolná a tiltott légtérben való repülést, így baleseteket, bűntényeket lehetne elkerülni.

djigeo

A „Geospatial Environment Online” (röviden: GEO) rendszer egy folyamatosan frissülő adatbázis alapján jelölné ki a tiltott légtereket, így röptetéskor a drónok azonnal, önműködően reagálhatnának, ha egy ilyen térségbe próbálnák őket navigálni, vagy egy ilyen tiltott területen próbálnának velük felszállni. A rendszer tartalmazná az állandó tilalmú területeket (pl. börtönök, repterek, erőművek, és más, a karhatalom által meghatározott egységeket), illetve aktuális információt nyújtana az ideiglenesen tiltott légterekről, mint például erdőtüzek közeléről, nagyobb rendezvényekről stb.

A DJI korábban már adott ki olyan firmware frissítést, ami a drónok GPS moduljainak segítségével letiltaná az eszközöket Washington DC belvárosának 15,5 mérföldes rádiuszában, hogy elkerülhető legyen egy esetleges támadás a Fehér Ház ellen. A GEO gyakorlatilag ennek az elképzelésnek a kibővítése, manifesztálódása. Bár a lépés a gyártó oldaláról nézve logikus, a felhasználók egy jó része nem fogadta ovációval. Riporterek például biztos nem fogják használni az így letiltható drónokat, hiszen nekik pont az az érdekük, hogy közel kerülhessenek a történéshez, hogy olyan helyszínekről szerezzenek információt (akár egy leleplező, oknyomozó munka során), ami esetleg sérti a kormány, és az ahhoz közelállók érdekeit, de szolgálja a lakosságot.

Míg a nemzetvédelmileg fontos objektumok és környékük folyamatos és állandó tiltás alá esnek, a DJI engedni fogja a kevésbé érzékeny objektumok fölötti tiltás – saját felelősségre való – feloldását. Azonban ez a funkció csak az olyan pilóták számára lesz elérhető, akik kilétüket telefonszámmal és/vagy hitelkártyával igazolni tudják. Ennek célja, hogy utólag, egy esetleges karhatalmi vizsgálat során egyértelműen visszakövethető, és személyhez köthető legyen egy tiltás feloldása.

A DJI GEO rendszert a gyártó idén decemberben egy firmware- és szoftverfrissítéssel fogja élesíteni Észak Amerika és Európa térségében. Később a többi régió is folyamatosan bekerül a rendszerbe. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...