Analóg-digitális hibrid Super 8-as kamerát dobna piacra a Kodak

Bár a fotózás szerelmesei évek óta életben tartják a filmnegatívot gyártó vállalkozásokat, és Hollywood híres rendezői is szívesen nyúlnak celluloidhoz, azért az kétséges, hogy milyen sikert érne el a Kodak, ha tényleg piacra dobná analóg-digitális hibrid kameráját, aminek egyelőre nincsen neve, csupán azt tudni, hogy Super 8-as filmet használna. A Kodak úgy képzeli el új termékét, hogy az kazettás filmre venné fel a képanyagot, de a keresőként egy kihajtható kijelző szolgálna. A gyártó a filmkazettákat előhívásos szolgáltatással együttesen értékesítené: az előhívott film mellé a mozgóképről egy digitális másolatot is kapna az ügyfél, amit egy szerverről tölthetne le magának.

kodak1

A kamerához mikrofon is jár, és mivel a Super 8 filmre nem rögzíthető hangsáv, úgy tűnik, hogy a hangot az eszköz külön, memóriakártyára (SD formátum) mentené. A memóriakártya foglalata egyébként jól látható a készülék hátoldalán. A gép testén (szintén hátul), a kártyafoglalat alatt, USB A/B, HDMI, és 3,5 mm-es Jack csatlakozókat látni. Felvétel közben ezeken keresztül adatfolyamot továbbíthatunk más eszközökre. A kamerával 9, 12, 18, 24 és 25 kép/mp-es frissítési frekvenciák közül válogathatunk. Optikának vagy a Ricoh 6, vagy a 6-48 mm-es objektívet választhatjuk (a C-foglalatnak hála viszont számtalan olcsó lencserendszert is bevethetünk a munka során).

kodak2

A Kodak kétféle változatot dobna piacra: egy kerekdedebb, modernebb, illetve egy szögletesebb, retró hatású kamerát. Jelenleg háromféle Super 8 filmnegatívot vásárolhatunk a videokamerához: egy ISO 50-est Napfényhez, és két, volfrámfényhez valót, ISO 200 és ISO 500 érzékenységgel. A filmkazettákban 50 lábnyi (15,5 méter) celluloid lesz, melyek összesen 3600 képkockát tartalmaznak. 25 kép/mp-es frekvenciával tehát nem egész két és fél percnyi anyag fér egy-egy kazettára; még szerencse, hogy igen gyorsan cserélhetőek ezek a kamerában.

kodak3

Elvileg idén ősszel kerülne a boltokba a Kodak Super 8-as rendszere; ára egyelőre nincs pontosan meghatározva, de Jeff Clarke, aki a Kodak ügyvezetője, azt nyilatkozta, hogy „valahol 400 és 750 dollár között” kell majd a gépért fizetni, míg egy-egy kazetta 50-75 dollárba kerülne. Hát, szerintem merész lépés, de kívánom, legyen sikerük vele! (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...