Ki korán kell, Canon EOS 1Dx Mark II-t lel – itt az új nagyágyú!

Beigazolódott az elmúlt napok pletykaáradata, és immár hivatalosan is megcsodálhatjuk a Canon új zászlóshajóját, az EOS 1Dx Mark II-t, ami nem csak az EOS 1Dx-et, hanem az EOS 1Dc-t is váltja. Hogy miért? Mindjárt kifejtem!

1dxmk2artsy

Tegnap a Canon hazai képviselete egy az NDA („nemmondomelsenkinek”) titoktartási szabályai közé szorított, röpke egyórás sajtóbemutatót tartott az EOS 1Dx Mark II-ről, ahol nem csak a száraz paramétereket, hanem magát a megtestesült masinát is megcsodálhattuk. A Canon szakembere röviden összefoglalta, hogy mire számíthatunk: teljesen új, 20 MP-es, full frame (36 x 24 mm) képérzékelő, ami az EOS 70D-nél bemutatott Dual Pixel technológiát is alkalmazza, AI Servo AF III+ autofókusz rendszer, 14 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség folyamatos AF és AE mellett (16 kép/mp-re gyorsul a készülék, ha élőképes módban használjuk), ISO 100-51 200 közti natív érzékenységi tartomány (ez kiterjeszthető ISO 50-409 600-ig), két DiG!C 6+ jelfeldolgozó processzor, CF/CFast 2.0 memóriakártya foglalatok, továbbfejlesztett tükörszerkezet, aminek hatására a bemozdulások elkerülhetőek („shutter shock”), korlátlan mennyiségű JPEG, illetve 170 RAW fotó rögzítésére alkalmas puffer, USB 3.0, gigabites Ethernet aljzat, beépített GPS, mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, természetesen teljesen időjárásálló kivitel, 360 000 pixeles RGB+IR fénymérő rendszer, villódzásérzékelés, és még sorolhatnám.

1dxmk2main

Említettem, hogy az EOS 1Dx Mark II az EOS 1Dc videokamerát is váltja. Az ok kézenfekvő: immár az 1Dx Mark II is képes 4K felbontású mozgóképek felvételére, és nem is akárhogy! A „négyká” itt tényleg 4K, azaz igazi 4096 x 2160 pixelt jelent, amit akár 60 kép/mp-es frekvenciával is rögzíthetünk. A kiválasztott 4K-s, azaz 8,8 MP-es filmkockákat külön JPEG állományként is elmenthetjük. Kisebb felbontásban, azaz 1920 x 1080-ban akár 120 kép/mp-es képváltással dolgozhatunk!

1dxmk2front

Az EOS 1Dx Mark II a Canon első professzionális tükörreflexes fényképezőgépe, amit a mérnökök érintőképernyővel szereltek fel. Azonban ez a funkció kizárólag az AF mező pozícionálására használható, sem más funkciókhoz, sem a menüben való bóklászás során, sem pedig képnézegetéskor nem használható ki az érintőképernyő adta kényelem.

1dxmk2touch

Az AF rendszer – noha, maradt 61 mezős – teljesen megújult: a 61 mezőből 41 kereszttípusú; a -3 FÉ-ről induló érzékenységű (tehát teliholdnál már működőképes az AF) modul mind a 61 mezője F8-as rekeszértéknél is használható.

1dxmk2back

De íme, a teljes sajtóanyag a fényképezőgépről, amit majd valószínűleg márciusban lehet tesztre fogni:

„Másodpercenként 16 felvétel, autofókusz holdfényben: megérkezett a Canon EOS-1D X Mark II

Budapest, 2016. február 2. – A Canon bemutatta a várva várt EOS-1DX Mark II-t, az új zászlóshajóját a professzionális DSLR-ek között. Ez a fényképezőgép egy új mérföldkő a sebesség tekintetében – másodpercenként 14 képkockát készít teljes AF/AE követéssel, és 16 képkocka/másodperces sebességre képes Live View módban –, így ideális választás akár a természetben, akár a sportpályán, hogy a gyors mozgások legjobb pillanatait kaphassuk el – élesen.

1dxmk2sensor

Az EOS-1D X-et használó profik visszajelzései alapján továbbfejlesztett EOS-1D X Mark II egy új 20,2MP-es full-frame CMOS érzékelőt kapott. További újdonság még az új AI Servo AF III+, valamint a 4K videorögzítés másodpercenként 60 képkockás rögzítési rátával.

1dxmk2top

Kiemelkedő képminőség és pontos autofókusz gyenge fénynél is
Az EOS-1D X Mark II kiváló teljesítményt nyújt szinte bármilyen megvilágítás mellett, a vakító napsütéstől kezdve majdnem a teljes sötétségig. ISO tartománya – ISO100 és 51 200 között állítható, illetve ISO 50 és 409 600 közötti értékig terjeszthető ki.

Az új, továbbfejlesztett 61 pontos, precíziós AF-rendszer 41 kereszttípusú érzékelőt tartalmaz, így rendkívül nagy terület befogására képes, és még -3EV fényerő mellett, azaz például a teliholdnál is precízen fókuszál. Bizonyos konverterek és teleobjektívek használata esetén az új AF rendszer mostantól f/8-as AF támogatást biztosít mind a 61 pontra vonatkozóan, s ezzel lehetővé válik a fókuszpont szabad kiválasztása. A Canon népszerű AF technológiái mellett, mint amilyen az EOS iTR és AF Case beállítások, az EOS-1D X Mark II-ben az új AI Servo AF III+ a hirtelen elmozduló témák esetén még tovább növeli a követési pontosságot, így például egy gyorsan felrepülő madár, vagy egy lesből támadó állat esetén.

Az AF rendszerrel összhangban működő új 360k-s RGB+IR fénymérés pontos expozíciót és még jobb témaérzékelést biztosít. Az eredetileg az EOS 7D Mark II-nél bemutatott Flicker Detection (Villodzásérzékelés) technológia is garantálja, hogy még mesterséges fényben is egységes megvilágítású képek készüljenek, így például fedettpályás sportesemények megörökítéséhez is tökéletes választás.

Ragadd meg a pillanatot
A sorozatfelvételek sebességének határait feszegető EOS-1D X Mark II képes másodpercenként 14 RAW képet rögzíteni teljes AF/AE követés mellett, így egy sportesemény vagy természeti jelenség minden fontos pillanatát élesen örökíthetjük meg. Akik még ennél is többre vágynak, azok 16 kép/másodperc sebességgel is készíthetnek sorozatfelvételeket Live View módban AF nélkül. Az új CFast 2.0™ kártya segítségével a fényképezőgép korlátlan JPEG vagy 170 RAW kép készítésére is képes folyamatos sorozatfelvétel közben.

1dxmk2cardslots

Az EOS-1D X Mark II a jelenleg ismert legnagyobb érzékenységű EOS DSLR részben az új kettős „DIGIC 6+” processzoroknak köszönhetően, amelyek az érzékelővel rögzített elképesztő mennyiségű képadat nagy sebességű feldolgozását biztosítják. A továbbfejlesztett tükörszerkezet új mozgató mechanizmust használ ahhoz, hogy minimális tükörvibráció és zaj mellett tegye lehetővé a gyors fényképezést.

Professzionális szintű, 4K minőségű videokészítés
A Canon 4K videózás terén meglévő tapasztalatát sikerült belesűríteni az új EOS-1D X Mark II-be, hiszen a géppel 60 kép/másodperc sebességgel rögzítetünk 4K (4096×2160) videókat CFast 2.0™ kártyára. Értelemszerűen a 60 kép/másodperc sebességgel rögzített, 4K filmek valamennyi ”filmkockája” 8,8MP-es állóképpé alakítható át. A lassított felvételek készítését támogatja a 120 kép/másodperc sebességű Full HD (1920x1080p) mód.

A Canon Dual Pixel CMOS AF technológiája és a Movie Servo AF gyors és egyenletes autófókuszt biztosít, az érintőképernyős LCD kijelzőn pedig gyorsan ki lehet jelölni az AF pontokat filmrögzítés közben.

Optimális képkezelés és megbízhatóság
A professzionális felhasználók minden szükséges kiegészítőt megkapnak a képkezeléshez, így a felvételeket egyszerűen, másodpercek alatt továbbítani tudják például a sajtónak. A beépített GPS EXIF adatként rögzíti a képkészítés helyét, ezzel is segítve a pontos nyilvántartást. Az Ethernet (vezetékes LAN) és a SuperSpeed USB 3.0 is lehetőséget ad a fotók megosztására – FTP vagy közvetlen számítógépes kapcsolaton keresztül. Emellett az új WFT-E8 (Wi-Fi) vezeték nélküli fájltovábbító1 is támogatja a nagysebességű, szabványos 802.11ac-t (5 GHz-es sáv).

Az EOS formatervezési hagyományait magába sűrítő EOS-1D X Mark II még biztosabb fogása és továbbfejlesztett vezérlőelemei jobb kezelhetőséget biztosítanak; a fényképezőgép természetesen simul a felhasználó kezébe; az időjárásálló kialakítás pedig a szabadtéri használatot is lehetővé teszi. Az Intelligens Kereső II majdnem 100%-os látómezőjében a képrögzítéssel kapcsolatos információk is megjelennek, s így a felhasználó folyamatosan a keresőn tarthatja a szemét.

Az EOS-1D X Mark II legfontosabb jellemzői:

  • Teliholdnál (-3EV) is precíz fókusz
  • Elképesztően pontos autofókusz
  • Modern 4K felbontású videofilm készítési lehetőség
  • Nagysebességű képfeldolgozás és –kezelés
  • Kettős „DIGIC 6+” processzorok
  • ISO100 és 51 200 között állítható”
Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...