Ezzel az érdekes eszközzel szinte bármilyen filmet be tudsz digitalizálni

Cecil Williams-nek, egy dél-kaliforniai fotósnak elege lett abból, hogy az összesen 2000 darab filmnegatívjának beolvasása, azaz digitalizálása körülményes, nehézkes és lassú módon volt csak megoldható, ezért úgy döntött, kitalál egy olyan eszközt, amivel nagyságrendekkel felgyorsítható és leegyszerűsíthető a folyamat. Találmánya, a FilmToaster („Filmpirító”) segítségével szinte minden filmformátum támogatott, és a beolvasást saját fényképezőgépünkkel hajthatjuk végre.

toaster1

„Elgondolkoztam a dolgon, és azt kérdeztem magamban, hogy a mai modern [nagyfelbontású] digitális fényképezőgépekkel miért ne fotózhatnám le egyszerűen a filmnegatívot?” – mondta Williams egy a The Times and Democrat-tel folytatott interjúban. „Az én megoldásom gyorsabb a síkszeknnereknél, és a felbontása is nagyobb. Ha például egy 24 vagy 36 MP-es géppel dolgozom, akkor egy 24 vagy 36 MP-es másolatot tudok készíteni a negatívról. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a minőség.” – fűzte hozzá. Williams FilmToasterét a „világ első, többféle formátumú film másolójának” hívja.

toaster2

Az 1700 dollárért kínált fém doboz oldalán többféle méretű nyílások találhatóak. Ezekbe a nyílásokba a különböző méretű negatívokat tartó adaptert lehet becsúsztatni; a támogatott formátumok között szerepel a 35 mm-es kisfilm, a középformátum számos mérete (120, 220, 2-1/4″, 645, 6×7, 6×9), és a nagyformátum. A digitalizáláshoz bármilyen cserélhető objektíves fényképezőgép használható, a lényeg, hogy legyen valamilyen makró objektívünk, ami 52-72 mm közti szűrőmenettel rendelkezik.

toaster3

A dobozban egy akkuról működő, 5000 K-es LED fényforrás található, ami a filmek megvilágításáról gondoskodik. Egy-egy fénykép beolvasása csupán öt-hat másodpercet veszt igénybe, tehát jóval gyorsabban lehet haladni, mint egy sík- vagy dobszkennerrel.

toaster4

Cecil Williams eddig öt hónap alatt összesen 63 egységet adott el találmányából, amely jelenleg szabadalmi bejegyzés alatt áll. A FilmToastert vagy tőle, a weboldalán keresztül, vagy az Amazontól lehet megrendelni. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.