Bemutató: Sekonic Litemaster Pro L-478D fénymérő

Működés, értékelés

A Sekonic fénymérőnek alapszintű használata nagyon egyszerű: bekapcsolás után válasszuk ki a használni kívánt fénymérési módot (pl. záridőre, ISO értékre stb.) a „Napocska” ikon megérintésével, majd állítsuk be az expozíció során használni kívánt záridőt/ISO értéket/rekeszértéket az adott felületen való simítással (fel/le irányokba), és mérjünk fényt úgy, hogy a fénymérőt a témához közel helyezzük. Eközben a mérőkupola mutasson a fényforrás irányába. Ha térbeli témánk van (például személy, vagy tárgy), akkor használjuk a kupolát kitolt állapotban.

menu2

menu5

A mérési módot ezen a felületen állíthatjuk be

A Sekonic Litemaster Pro L-478D-vel nem csak álló-, hanem mozgóképes felvételeinkhez is megtalálhatjuk a tökéletes expozíciós értékeket. Ehhez csupán a megfelelő mérési mód kiválasztására van szükség: a „Napocska” menüben érintsük meg a „HD” vagy a „Cine” feliratú kamera ikont. A mérőműszer a megfelelő videós mód kiválasztása után a zársebesség, az ISO érték, és az F-érték mellett a képfrissítési frekvenciát is mutatja. A kívánt expozíciós értéket egy adott kép/mp frekvenciához igazíthatjuk, illetve fordítva. „Cine” módban a zár szöget is előválaszthatjuk a méréshez.

sekonic_meter

A Litemaster Pro L-478D-vel méréskor adott szűrőket is figyelembe vehetünk, ugyanis a menüben beállítható, hogy milyen CTO (Color Temperature Orange – narancs színkorrekciós szűrő)/CTB (Color Temperature Blue – kék színkorrekciós szűrő)/ND (Neutral Density – semleges szürke szűrő) szűrőt használunk felvételeinkhez. Különleges szűrőkhöz pedig egyéni filter-faktort hozhatunk létre, aminek saját nevet is adhatunk. Egyszerre pedig legfeljebb négy szűrőt használhatunk.

sekonic_filter

További hasznos szolgáltatása a Litemaster Pro L-478D-nek a kontraszt funkció, aminek segítségével jóval könnyebb dolgunk lesz több fényforrás felállítása során, de egyben le is ellenőrizhetjük a háttér vagy egy egész jelenet egyenletes megvilágítottságát. Ehhez csupán arra van szükség, hogy megmérjük a fő- vagy referenciafényt, majd megérintsük az AVE/EV felületet, hogy létrehozzuk a referenciaértéket, amihez képest a következő mérés eredményeit EÉ különbségként fogja kijelezni a műszer.

menu3

A Sekonic Litemaster Pro L-478D legfeljebb kilenc mérést tud eltárolni a memóriájában, melyeket később egyenként, vagy egyben törölhetünk.

sekonic_sensor

Értékelés

A Sekonic Litemaster Pro L-478D egy rendkívül komoly fénymérő műszer, ami teljesen egyénre szabható méréseket tesz lehetővé, ami igényeink szerint profilozható, és ami nem csak álló-, hanem mozgóképfelvételek expozíciós értékeinek beállításához is használható. A Litemaster Pro L-478D elsősorban a fotóstúdióban érzi magát elemében, hiszen nem csak a környezeti fény, hanem a stúdió- és/vagy rendszervakuk fényének mérésére is képes – akár együttesen is. Mérete és tömege kapcsán viszont nem vagyunk helyhez kötve, bárhová magunkkal vihetjük ezt a remek műszert. Bevallom, első használat előtt kissé féltem az érintőkijelzőtől, hiszen rezisztív jellegű a 2,7”-os TFT monitor, de kellemesen csalódtam: akár a legfinomabb érintést, ujjmozgást is rendesen, azonnal érzékeli, kezelése problémamentesnek bizonyult. A Sekonic Litemaster Pro L-478D bruttó 101 990 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webboltjában. Tőlem jár neki a „Kedvenc” érem!

kedvenc

Sekonic Litemaster Pro L-478D

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...