Így mentette meg egy fotográfus a Yosemite Nemzeti Parkot

A Getty Images egyik újabb videójában láthatjuk, hogyan játszott óriási szerepet a fényképészet a világ egyik legismertebb nemzeti parkjának megőrzésében. 1861-ben Carleton E. Watkins – egy akkortájt ismeretlen fényképész – kirándulni volt a kaliforniai Sierra Nevada hegyvidék kietlen tájain, a mai Yosemite Nemzeti Park területén. Egy hatalmas (nagyformátumú) fényképezőgép volt nála, ami hasonlóan óriási méretű lapokon, nagy felbontásban örökítette meg a régió szépségeit. A felvételek még mai szemmel is csodálatosan szépek.

jxcwtrgamer0gumfzzvu

Felvételei a puszta véletlennek köszönhetően eljutottak Abraham Lincolnhoz, akinek annyira megtetszettek, hogy törvényileg védetté nyilvánította a térséget („Yosemite Grant”). Ennek a döntésnek köszönhetően alakult ki mára a Yosemite Nemzeti Park rendszere.

Matthew Butson, a Getty Images Archívum alelnöke szerint ez volt valószínűleg az első olyan eset, ahol a fényképészetet megváltoztatta a történelmet. Ha nem lettek volna Watkins fényképei, a Yosemite térséget valószínűleg beépítették volna, illetve a felismerhetetlenségig átalakították volna, még mielőtt az USA kormánya közbeléphetett volna. Hála a fotográfia befolyásának, az UNESCO Világörökség e része megmaradt eredeti állapotában, és szépségével párját ritkítja világszerte. (Forrás: bokeh.digitalrev.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.