Teszt: Canon EOS 80D

Képminőség

A Canon EOS 80D képminőségét a JPEG és a RAW állományok alapján egyaránt megvizsgáltam. Fotózás során kizárólag a készülék mellé kapott EF-S 18-135 mm F3.5-5.6 IS Nano USM objektívet használtam. A fényképezőgépet „Semleges” képstílusban használtam, a zajszűréseket minden esetben kikapcsoltam csakúgy, mint az objektívtorzítás korrekcióját, az automatikus megvilágítás optimalizálást. A JPEG fájlok esetében automatikus fehéregyensúlyt használtam a fehér szín előválasztásával. A RAW fájlok kezeléséhez az Adobe Camera RAW legfrissebb kiadását (9.5.1.595) alkalmaztam a gyári értékek megtartásával, objektív-profil betöltése nélkül. Első körben a fényképezőgép zajszintjére derül fény, íme:

iso1_sm iso5_sm

iso2_sm iso6_sm

iso3_sm iso7_sm

iso4_sm iso8_sm

Bal oldalon (fentről lefelé) a fotómasina saját JPEG motorja által létrehozott, veszteségesen tömörített állományok láthatóak, míg jobb oldalt az ACR közreműködésével generált, 10-es minőségű JPEG-ként elmentett fájlok tekinthetőek meg. A készülék saját JPEG-jei ISO 3200-ig egészen jó minőségűek, majd ISO 6400-nál hirtelen erőteljesen leromlik a képminőség, mint ha nem is egy FÉ-vel, hanem legalább másféllel léptünk volna feljebb az érzékenységgel. Az ISO 12800 és 25600-as értékekre afféle vésztartalékként lehet tekinteni – igazán szép, minőségi felvételeket legfeljebb csak „exkluzív” tartalommal készíthetünk.

Valamivel másabb a helyzet a RAW fájlokból konvertált képek esetén: itt az ISO 6400-as értéken készült fotók is kellően jó minőségűek, a JPEG-ek esetében tapasztalt erőteljes minőségromlás itt 6400-ról 12800-ra való váltáskor jön elő. Az ACR egyébként gyalázatos munkát végez, mert magas ISO-értékeken a vörös színcsatorna „szétfolyását” eredményezi.

Canon fényképezőgépeknél gyakran éri kritika a szenzor dinamikatartományát, mert az – általában – szűkebb, mint a konkurencia gépeinél. Nos, valóban, az EOS 80D sem kivétel ez alól a jelenség alól. Elsősorban a túlexponált részek válnak menthetetlenné, de a bebukott területek megmentése sem minden esetben egyszerű. Szerencsére, itt a sávosodástól (banding) nem kell tartani.

dinamika1_sm dinamika2_sm

Az EOS 80D képminősége hozza a Canontól elvárható szintet. Egyedül a dinamikatartomány lehet szűkös egyes felhasználási területeken, de ha RAW-ban fényképezünk, akkor ez a mankó valamelyest korrigálható az utómunka során. Képminták a szerveren találhatóak, itt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...