Az évtized szoftvere: Picturesqe

Az elmúlt években a (számító)gépek, a mesterséges intelligencia, és a különféle képmanipuláló, képfeldolgozó algoritmusok olyan fejlettségi szintet értek el, melyek a korábban lehetetlennek vélt, és kizárólag embernek tulajdonított képességekkel is felvértezik már az otthoni számítógépeket is. A különféle, speciális szoftverek számtalan, egyébként idegőrlő, monoton, vagy épp rengeteg időt igénylő munkafolyamatot képesek pillanatok alatt elvégezni úgy, hogy egyre kevesebb emberi beavatkozásra, korrekcióra van szükség. Persze, a gépek mindig is jók voltak abban, ha épp egy matematikai képletsor alapján kellett valami összetett problémát megoldani, ám rendszerint elbuktak, ha esztétikai, művészi szempontokból kellett nekiveselkedni egy-egy műalkotásnak.

picturesqe

A Picturesqe fejlesztőinek úgy tűnik, hogy sikerült a lehetetlen: az alkalmazás, amely az Adobe Lightroomhoz csatlakozik beépülő modulként, átnézi a rábízott könyvtárakat, és önállóan, különféle szempontok alapján kiválogatja a legjobban sikerült (!) fotóinkat. A program csoportosít, rangsorol, és a fotósnak ezernyi óra munkát spórolhat meg. Szöllősi Dániel, aki a Picturesqe alapítója és ügyvezetője azt nyilatkozta a techcrunch.com szaklapnak, hogy a szoftvernek hála a képek válogatásával töltött idő jórészét megspórolhatja a fotós: „Az alapprobléma az, hogy a profi fotósok ezernyi felvételt készítenek.. A képek minél gyorsabb felhasználhatóvá tétele kritikus fontosságú (például sportközvetítéseken). Más területeken lőtt felvételek (például esküvőkön, rendezvényeken) között pedig tucatnyi akad, ami hasonló, így a legjobbak kiválogatása egy drága, időigényes feladattá válik.” – a mesterséges intelligenciának hála a válogatással töltött idő 80%-a megspórolható.

Nos, hogy egy fényképet mi tesz különlegessé, az egyéni ízlés dolga, és nincs az a mesterséges intelligencia vezérelte automatizmus, ami egy profi fényképész véleményével felvehetné a versenyt. A Picturesqe erre a problematikára úgy válaszol, hogy a végleges döntést a fotós kezébe adja; a folyamatban csupán a csoportosítást és a rangsorolást végzi el helyettünk a MI.

A Picturesqe jelenleg Microsoft Windows alá, az Adobe Lightroom alá tölthető le, a Mac OS X változata hamarosan megjelenik. A szoftvert három hónapig ingyen lehet tesztelni, próbálgatni, utána havonta 10 dollárért, illetve évi 40 dollárért használható. (Forrás: bokeh.digitalrev.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...