A vadvilág fotózása: mindent a siker érdekében?

A fotós világversenyeken gyakran látni elképesztően szép, szinte már szürreális állatfotókat, melyek „elvileg” a vadonban, az állat eredeti életterében készültek. A gyanútlan, nem szakmabéli szemlélő, de még gyakran a profikból álló zsűri is csillogó szemmel hiszi el, hogy mindenféle beavatkozás nélkül készülnek a szebbnél szebb felvételek. Aztán mindenki el van képedve, ha majd kicsivel később kiderül, hogy igazából az a lencsevégre kapott állat nem is a vadonban él, hanem egy kontrollált, mesterséges környezetben, ahol az emberi beavatkozás (etetés, nevelés stb.) a mindennapok része, vagy az utómunkálatoknak köszönhető a szívmelengető hatás zöme. Pár évvel korábban volt itthon egy olyan radikális eset, ahol a lefotózott madár nem is élő példány volt, hanem egy ügyesen beállított, kitömött egyed, amit remek makett-építő tudással egy varázslatos mű környezetbe illesztettek az „elkövetők”. Persze, a külföldi „természetfotósokat” sem kell sajnálni, ötleteik nekik is vannak szép számmal.

vadfoto

A legutóbb például egy szingapúri fotós bukott le azzal, hogy egy veszélyeztetett, elsősorban halakkal táplálkozó sas-faj egyedeit úgy „csalta lencsevégre”, hogy kifogott, még élő halakba fecskendezett levegőt, hogy véletlenül se süllyedjenek el, ha visszadobja őket a vízbe. A biztonság kedvéért még hungarocell darabkákat is tömött a szerencsétlen halak pofájába, így a sasok számára könnyű prédát jelentettek a visszaengedett csalihalak. A lenti videón látható, hogy nem csak maga a „haltömködő”, hanem fotós haverjai is már alig várták, hogy a vízfelszínen lebegő, döglődő halakra lecsapjanak az éhes ragadozó madarak – el lehet képzelni, mennyi „autentikus”, a „Halászó Sas” című fotó készült aznap. Az persze senkit sem érdekel(t), hogy eközben állatkínzás történik (a halak levegővel való telefecskendezése, szájuk hungarocellel való kitömése), és ráadásul a védett madarak élete is kockán forog, ugyanis az említett hungarocell egyrészt nem igazán emészthető, másrészt elakadhat a madarak torkában, így fulladást előidézve.

A fennforgást okozó, 62 éves Lee Soon Tai, aki egyébként ortopéd sebészként keresi havi betevőjét, most kénytelen lesz megfizetni a sok szép állatfotóért: ha a bíróság bűnösnek ítéli – és a videó alapján ennek elég nagy az esélye -, akkor környezetszennyezésért (szemetelés), és tiltott etetésért vonhatják felelősségre, amiért 3700 dollár összegű bírsággal is sújthatják. A tárgyalás időpontja július közepére van kitűzve; íme a videó:

Nekem már elment a kedvem az összes „természetfotós”, „fotóriporter” és isten tudja még milyen fotós versenyektől. Elszomorítónak tartom, hogy már szinte csak csalással, klisés, szénné utómunkált fotókkal lehet megnyerni egy-egy ilyen egykoron rangos megmérettetést. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...