Az emberi szem érzékenyebb, mint a legtöbb kamera

Egy a múlt héten közzé tett publikáció szerint az emberi szem képes arra, hogy akár egyetlen egy fotont is érzékeljen – erre csak nagyon kevés kamerarendszer képes! A „Nature Communications” nevű folyóirat stábja elvégzett egy vizsgálatot, ahol három résztvevőnek kellett belenéznie egy sötétszobában elhelyezett optikai rendszerbe. Az önkénteseknek jelezniük kellett, ha láttak valamit (a fotont) felvillanni a kísérlet során.

Igaz, sok esetben téves volt a visszajelzés, a végeredmény azonban mégis pozitív lett: a szereplők többször találták el, hogy mikor láttak valamit felvillanni, mint adtak helytelen választ. Emlékeztetőül: a foton a fény legkisebb mérhető egysége – gyakorlatilag szinte lehetetlen érzékelni a mai modern fényképezőgépekkel. „A leglenyűgözőbb dolog az egészben az, hogy igazából nem is a látásról, hanem az érzésről, a képzelgés határmezsgyéjén való egyensúlyozásról szólt a kísérlet.” – mondta Alipasha Vaziri, a kutatás vezetője (ez számomra kissé amolyan „brit tudósok kiderítették..” szint – a szerk.).

Összesen 2400 alkalommal ültek neki a kísérletnek a résztvevők. 51,6%-ban adtak helyes választ. Ez kevésnek tűnhet, de még így is meglepő, hogy mennyire érzékeny rendszer az emberi látás.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.