A Nikon négy objektíves, négy szenzoros fényképezőgépen dolgozik

Radikálisan fejlődnek a képalkotás mögötti technológiák, így például már megvalósult a több rekeszes, algoritmusok alapján dolgozó fényképezőgép is – úgy tűnik, a Nikon is szeretne magának egy nagy szeletet az efféle jövőből. A japán gyártó ugyanis még 2013 áprilisában szabadalmaztatott egy olyan fotómasinát, aminek négy objektívje és négy szenzora van. A szabadalom szerint a négy fénynyílást egy négyzetrácshoz igazítva építenék a vázba; érdekessége a tervnek, hogy az optikák és a szenzorok nem közvetlenül a nyílások mögött helyezkednének el a kompakt váztestben, hanem oldalirányosan (lásd ábra).

4optika

Ennek köszönhetően a váz sokkal vékonyabb kialakítású lehet, mint a hagyományos felépítésű gépek esetében. Az elmúlt években már több, jelenleg is elérhető kompakt fényképezőgépnél láthattunk hasonló megoldást (például az Olympus régebbi Tough TG-310-nél), így ez az elrendezés nem okozhat gondot a mérnököknek. A négy szenzor és a négy optika alkotta képek összegzése olyan képminőséget eredményezhet, mint amilyet egy jóval nagyobb képérzékelős készülékkel készítettünk volna. Persze, itt nincs vége az előnyök listájának: kimagaslóan alacsony zajszintet is elérhetünk, vagy a képkészítés után is eldönthetjük, hol legyen a fotón az élesség.

szenzoroldalt

Egyelőre szabadalomról van szó, tehát mint mindig, most sem biztos, hogy a Nikon valaha megvalósítja ezt az elképzelést.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...