Videózásra kihegyezve érkezik a Panasonic DMC-FZ2000

A Panasonic népszerű DMC-FZ1000 szuperzoomos fényképezőgépének utódjaként érkezik elsősorban a videózás szerelmeseinek igényeire kihegyezve a DMC-FZ2000. Új optika, nagyobb elektronikus kereső, variábilis ND szűrő mellett a mozgókép-funkciók is kiemelik a készüléket a tömegből.

fz2000a

A DMC-FZ2000-ben az elődmodell 20 MP-s, 1”-os képérzékelője található. Váltásra nem volt szükség, hiszen a Sony terméke – gyakorlatilag konkurencia nélkül – a mai napig remekül állja a sarat. A mérnökök „ami működik, ne akard megjavítani” elven meghagyták az FZ1000 lenyűgöző, a DFD technológiára alapozó AF rendszerét is. Természetesen az FZ2000-ben is megtalálható a szokásos 4K Photo és az utólagos élességállítást lehetővé tévő Post Focus funkció, de érkezett egy érdekes újdonság is, mégpedig az ügyes Focus Stacking (fókuszrétegezés) szolgáltatás.

fz2000b

Megújult a fényképezőgép optikája, amely ekvivalens 24-480 mm-es gyújtótávolsági tartományt fed le F2.8-4.5 kezdő fényértékek mellett. Az optika így valamivel hosszabb, ám cserébe kicsivel „sötétebb”, mint az FZ1000-é. Érdekesség a belső zoomolás: a fotómasina bekapcsolását követően az objektív tubusa maximális hosszára áll, majd később, a gyújtótávolság módosítása során sem változtatja meg annak kitolt hosszát. Ennek a tulajdonságának köszönhetően nagyon gördülékeny, „sima” gyútáv váltásokat lehet eszközölni videofelvétel során. A hatékony képstabilizációról sem kell lemondani, a körülbelül 4 FÉ előnyt nyújtó rendszer itt is jelen van.

fz2000c

A változtatható erősségű ND szűrőt az objektív tubusának oldaláról lehet kapcsolgatni: -2 FÉ-től egészen -6 FÉ-ig állíthatjuk igényeinknek megfelelően, de akár automatikára is rábízhatjuk a működését. A váz hátoldalán található, 3” képátlóval rendelkező érintésérzékeny kijelző kihajtható és elforgatható. A beépített elektronikus kereső 0,74x-es nagyítással bír, ami ebben a kategóriában éllovas.

fz2000d

A Panasonic DMC-FZ2000 DCI és UHD 4K méretű videók rögzítésére egyaránt képes. A képfrissítési frekvencia mindkét módban 24 vagy 30 kép/mp lehet, a jelfolyam sűrűsége pedig 100 Mbps. A Full HD képméretű videók legfeljebb 60 kép/mp-es frissítésűek lehetnek, a jelfolyam bitsűrűsége immár 200 Mbps-os ALL-I képkódolás mellett. A jelfolyamot a HDMI aljzaton is kiküldhetjük külső felvevőre, ekkor 4:2:2 10-bites színkódolást kapunk. A Panasonic DMC-FZ2000 idén novembertől lesz kapható, ára 1200 dollár.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...