Primalucelab Nikon D5500a Cooled – asztrofotósok mélyhűtött álma

Az olasz Primalucelab, aki csillagfotózáshoz való, különleges igényeket kielégítő termékeket állít elő, olyan módosított Nikon D5500 vázat kínál asztrofotósoknak, ami teljesen egyedi és páratlan a piacon. A Nikon D5500a Cooled egy speciális, Peltier elvű hűtőrendszerrel van felszerelve, ami közvetlenül a fényképezőgép képérzékelőjét hűti. A hűtésnek hála a szenzor körülbelül 27 fokkal hűvösebb, mint a környezete, így akár -2°C-re is lecsökkenthető a lapka felületi hőmérséklete. Az alacsony hőfok pedig alacsonyabb zajszintet eredményez, ami a hosszú expozíciós, mélyűri fotók elengedhetetlen feltétele.

nikon_camera_d5500a_1

Bár az asztrofotósok zömével aktív hűtésű CCD lapkás, kifejezetten a csillagfotózásra fejlesztett és gyártott kamerákkal dolgoznak, az olaszok most ezzel a Nikonnal szeretnék megtörni a jeget: a 2190 eurós D5500a Cooled még mindig töredékébe kerül egy CCD-s monstrumnak, amiért másfél-kétmillió forintot is elkérnek a szakboltokban. Az áron kívül egy másik óriási előnye a Nikonnak, hogy az számítógép nélkül is használható, hiszen önálló fényképezőgép (a CCD-s kamerák vezérléséhez, kezeléséhez általában egy notebookra van szükség, amin speciális szoftver fut).

nikon_camera_d5500a_2

A rendszer hatékonyságát a lenti montázs jól demonstrálja: balra a bekapcsolt (-2°C-os lapka), míg jobbra a kikapcsolt hűtéssel (20°C-os lapka) alkotott képrészlet látható.

nikon_camera_d5500a_3

Az aktív hűtés hátránya, hogy pára keletkezik a működés során. A D5500a Cooled épp ezért egy egyedi páramentesítő rendszerrel is fel lett vértezve, ami célzott fűtéssel előzi meg a páracseppek keletkezését. A hűtőrendszer kijelzőjén az aktuális szenzorhőmérséklet, a megcélzott hőfok, a hűtőventilátor fordulatszáma, és a párátlanító rendszer intenzitása látható. A paramétereket több nyomógomb segítségével lehet a kívánt értékre állítani. A hűtőrendszert saját, 12 voltos adapter táplálja, de a Primalucelab kínálatában tart egy 9 voltos adaptert is, amivel a fényképezőgép működtethető akkumulátor nélkül. Persze, a Nikon D5500 lapkája előtti AA és IR szűrő sem maradt módosítások nélkül: olyan filter lett beépítve a Nikon D5500a Cooledba, amely sokkal érzékenyebb a mélyűri fényspektrumra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...