Végre egy csinos fotós hátizsák MILC rendszerekhez: Manfrotto Street CSC Backpack

Szépen fejlődnek a gyártók tükör nélküli rendszerkompaktjai, nem csak maguk a fényképezőgépek, hanem az objektívek is egyre profibb igényeket is kielégítenek. A MILC rendszerek ráadásul egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piac tortájából – a kiegészítők gyártásával foglalkozó cégek is felismerték az alakuló helyzetet, ezért egyre több, egyre többféle termék kapható kifejezetten a kisebb méretű tükör nélküli masinákhoz. A Manfrotto például most egy olyan divatos hátizsákot mutatott be, amit kifejezetten a FujiFilm (X-T1/2), az Olympus (OM-D gépcsalád), a Panasonic (G és GH család), vagy a Sony (A7 sorozat) MILC-eire méretezett.

main1

A Manfrotto Street CSC Backpack, avagy kevésbé tetszetős, hivatalos nevén MB MS-BP-GR egy olyan fotós/kirándulós hátizsák, amit az olaszok úgy rajzoltak meg, hogy az ne csak a praktikumról, hanem a divatosságról is szóljon. A Street CSC Backpack, amint azt fentebb már említettem, elsősorban a MILC rendszerekre lett optimalizálva, de persze a kisebb méretű dSLR vázak és legfeljebb két-három fix gyújtótávolságú objektív is gond nélkül eltárolható benne.

main2

És ki a célközönség? A Manfrotto ezzel a hátizsákkal a „városi utazó” amatőr, „hobbi” fotóst szeretné megszólítani, akinek a felszerelés védelme mellett a külcsín is fontos. A Street CSC Backpackről nem rí le, hogy fotós hátizsák, és alakíthatóságának köszönhetően remekül használható a hétköznapokban egyéb célokra (például munkába járáshoz) is. Az igazi profi fotósoknak viszont nem ajánlanám ezt a hátizsákot, mert nem annyira ellenálló (nem minden része vízlepergető, nem olyan vaskos a védőpárnázás, a csatok inkább a stílusosság mintsem a praktikum jegyében születtek stb.). Ez persze nem jelenti azt, hogy a Manfrotto Street CSC Backpack gyenge, vagy gyatra minőségű lenne – egyszerűen csak más a célközönség, más a felhasználási célterület.

inner1

A fedél belsejében is van egy kisebb méretű, cipzáras zseb

A Street CSC Backpack alapkiépítésben két szekcióra van osztva: a felső részlegben (ami egyébként tépőzáras, így teljes egészében kivehető) a fényképezőgép és az objektívek, míg az alsóban az egyéb jellegű cuccainkat (pl. pulóver, binokulár, szendvics stb.) helyezhetjük el.

inner2

Fent – attól függően, hogy milyen „bevetésre” indulunk – egy vagy két vázat, két vagy három optikát helyezhetünk el. Persze, a raktér alakíthatósága, kapacitása az objektívek méretétől erősen függ: ha csak apró, fix gyújtótávolságú objektíveket viszünk, akkor abból akár négyet is kényelmesen becsomagolhatunk, ha viszont nagyobb, fényerős zoomokat, akkor kettőnél több már neccesen fér be. A Manfrotto Street CSC Backpack külön fiókot kapott, amibe nagyobb méretű (akár 13”-os) táblagépet, vagy kis notebookot, esetleg A4-es méretű dokumentumokat csúsztathatunk.

inner3

Az alsó részt tetszőleges tartalommal tölthetjük fel. Az én példámban két binokulár (egy kisebb zsebtávcsövet és egy „normál” méretű 8×42-est) szerepel, melyeket egy erdei sétára vittem magammal; még egy vékonyabb pulóver is befért volna föléjük. Mindenképp említést érdemel, hogy a fotós részleg fedele tőlünk elfelé nyílik, így könnyen hozzáférhető a fényképezőgép. A főszekció cipzárja két kocsival üzemel, melyeket tetszőleges pozícióban parkolhatjuk le. Célszerű a hátizsák hátoldala felé parkolni, ott a zsebtolvajok nehézkesebben tudnak hozzáférni a nyitófülekhez.

zipper

A Street CSC Backpack számos zsebbel rendelkezik. Ezek közül a legnagyobb a fő szekció fedőlapjában található, ahová akár egy kocsis irattáska is befér:

toppocket

Van két cipzáras oldalzseb is, ezek azonban kisebb befogadóképességűek. Körülbelül egy vastagabb pénztárca, vagy két tízes papír zsebkendő-csomag fér el bennük. Az egyik oldalon az ilyen oldalzseb kisebb háromláb alsó támasztékaként, rögzítő pontjaként is szolgálhat.

sidepockets

Egy kis „titkos” zsebet találunk a táska hátoldalában, ami valamivel nagyobb méretű, mint az oldalzsebek. Ide akár egy nagyobb (5”-os) okostelefont is elrejthetünk úgy, hogy közben könnyen elérhető marad.

backpocket

A hátizsák hátunkra simuló felületében is van egy cipzár. Ha ezt kinyitjuk, a táska alsó szekciójának tartalmához férünk hozzá anélkül, hogy a nagy cipzárt el kellene húznunk:

backdoor

És még egy fiók, amit eddig nem említettem: a fotós részleg lenyíló fedelének belsejében is látható egy cipzáras zseb, aminek mérete miatt oda elsősorban memóriakártyákat, kisebb telefont, vagy igazolványokat érdemes elhelyezni.

A Manfrotto Street CSC Backpack viselete kényelmes, de inkább a rövidebb utakra lett tervezve. A vállpántokat fokozatmentesen, fogazott fémcsatokkal állíthatjuk a megfelelő méretre. A főpántokat elől összefogó keresztpántot két fém gyűrűvel lehet rögzíteni. Kevésbé praktikus, de szemrevaló megoldás.

onbody1 onbody2

Kár, hogy a Street CSC Backpackhez nem jár esőköpeny, de mint említettem, ezt a hátizsákot a Manfrotto elsősorban városi utakra tervezte, ahol autóban, BKV-val utazva tesszük meg a távokat, és ha mégis elkapna egy zápor, gyorsan be lehet húzódni egy boltba, kapualjba. A Manfrotto Street CSC Backpack körülbelül 110 euróért kerül majd a boltokba. Itthon a Manfrotto Magyarország partnereinél lehet majd megvásárolni. Tőlem jár neki az aranyérem!

kedvenc

Manfrotto Street CSC Backpack

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...