A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports szuper telefotó objektív bemutatója

Igazi nagyágyú járt nálam, ugyanis a Sigma magyarországi forgalmazója, a Hama Kft. rendelkezésemre bocsátotta az 500 mm F4 DG OS HSM Sports szuper telefotó objektív Canon EF bajonettes változatát, amit nyüstölhettem pár napig (a teszteléshez a kedvenc fotós boltomtól, a Fotoplus Kft.-től kaptam kölcsön egy Canon EOS 5D Mark III vázat – köszi, srácok!). Az efféle óriások mindig megdobogtatják az ember szívét, hiszen viszonylag ritkán jön szembe velünk egy ekkora „ágyú”. A környezet is másképp viszonyul ahhoz a fotóshoz, aki egy ilyen méretes optikával járja a világot – kedvenc beszólásom egy lovagló hölgytől: „Hú, de szép nagy fényképezőgép, biztos nagyon szép képeket lehet vele készíteni!”.

És valóban, a Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports-szal tényleg bitang jó képeket lehet lőni, mert olyat karcol, hogy az ember nem győz csodálkozni – de erről kicsit később. Lássuk, mit is kapunk a csomagban:

A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports egy időjárásálló, magnéziumötvözetből készült tubusban sorakoztat fel összesen 16 lencsetagot (ezek között 1 db SLD és 2 db FLD található), amiket a mérnökök 11 csoportba rendeztek. Az átlósan 5°-os látószögű optika legkisebb tárgytávja 3,5 méter, legnagyobb nagyítása 1:6,5. A blende írisze 9 db lekerekített lamellából áll, és egészen F32-ig szűkíthető (a termék Nikon változata már elektromágneses íriszmozgatással rendelkezik). A 144,8 x 380,3 mm-es objektív tömege 3310 gramm, ami egy leheletnyivel több a Canon 500 mm-es súlyánál (3190 grammot nyom az EF 500 mm F4L IS II USM).

A hatalmas lencserendszer szűrőzhető, ám a filtert nem a hagyományos módon, a frontlencse elé kell becsavarni, hanem hátul, egy kis kihúzható tartóba illeszthetjük a fény útjába. A „drop-in” szűrőfoglalat 46 mm átmérőjű filtereket fogad.

Amint említettem, a Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports időjárásálló szigeteléssel van ellátva, aminek része a bajonettet körbeölelő gumigyűrű. Ez a megszokottól terjedelmesebb darab, és anyaga valamivel lágyabb, mint amilyenekkel eddig találkoztam.

Az optika hátsó lencsetagja mélyen a tubusban ül, aminek részben az lesz az oka, hogy telekonvertereket is csatlakoztathatunk a végére (1,4x, 2x). Az élességállítás belsőleg történik, így az objektív hossza nem változik fókuszáláskor, de a frontlencse forgómozgást sem végez. Apropó fókuszálás: a Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports gyorsan és halkan áll élesre, ami a Hyper-Sonic Motornak (HSM, ultrahangos egység) köszönhető. A Canon, Nikon és Sigma bajonettel kapható objektív HS Motorja a korábbiaknál 1,3x nagyobb nyomatékkal mozgatja a lencsetagokat, ami érződik is használat közben.

A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports beépített állványcsonkkal rendelkezik (ez nem vehető le a tubusról), ami teljesen körbeforgatható, így állványra szerelve könnyűszerrel átfordíthatjuk a fényképezőgépet tájképből portréállásba. A masszív csonkot 1/4″-os és 3/8”-os menettel egyaránt ellátták, tehát az olyan cseretalpakkal is kompatibilis, amelyek az erősebb (nagyobb átmérőjű) csavarral rögzíthetők vázhoz, illetve objektívhez.

Az állványcsonk érdekessége, hogy elforgatáskor átmenetmentesen, azaz kattanások nélkül, valamint 90°-ként kattanó módban is használható.

Gyárilag jár az objektívhez egy méretes, kompozit anyagból kialakított napellenző, ami könnyű, de ennek ellenére erős/merev. A napellenzőt egy kézi csavarral lehet rögzíteni a lencserendszer elején, s ha már nem használjuk, a helytakarékosság végett fordítva is felhelyezhető a tubusra.

A szokásos lencsevédő kupak helyett egy tépőzáras, a fotós táskák anyagához és mintázatához hasonló „kupak-tokot” kapunk, amit a fordítva felhelyezett napellenzőre kell ráhúzni, és így tökéletesen megvédi az objektív elejét a kisebb ütésektől, valamint a szennyeződésektől.

S ha már így elkalandoztam a különböző kiegészítők irányába, akkor már nézzük meg azt a masszív táskát is, amit a gyártó az objektívhez ad. A hátizsákként használható táskába nem csak maga az objektív fér, hanem az arra csavart fényképezőgép is.

 

Ha tehát nincs megfelelő méretű fotós hátizsákunk, akkor használhatjuk az objektívhez kapottat is. Jómagam ezzel a hátamon mentem ki a természetbe, és azt kell mondjam, a körülbelül másfél órás túrázás során nem éreztem zavarónak, vagy fárasztónak a táska viseletét.

A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports már a Canon EOS 5D, illetve a Nikon D8x0 típusú vázakkal is jól használható, nem kötelező rá királykategóriás gép. Kötelező viszont a monopod használata, mert ha azt otthon hagyjuk, akkor biztos nem lesznek alvászavaraink a fotózást követően: pár percig kipróbáltam, milyen az 500-assal kézből fotózni, és azt kell mondjam, hamar elfáradt a karom, pedig nem tartom magam gyenge legénynek. Ráadásul sokkal nagyobb a bemozdulás esélye, hiába van beépített képstabilizátor az objektívben.


Lenyűgöző szembenézni a hatalmas frontlencsével

A tubuson, közel a frontlencséhez, 90 fokonként kis nyomógombokat találunk. Ezeket fel lehet úgy programozni, hogy a leggyakrabban használt fókusztávokkal használhatók legyenek. Nincs többé melléfókuszálás: ha előre tudjuk, milyen távolságra leszünk témáinktól, akkor mindegyikhez (maximum négyhez, ugye) hozzárendelhetünk egy-egy gombot. Ha megnyomjuk az adott gombot, a HSM egyből az előre rögzített pontra forgatja az élességet, és így sokkal gyorsabban válthatjuk a fókuszt, mintha külön minden témára ráélesítenénk.

Persze, a gombok és vezérlők garmadája még csak most következik, ezek zöme ugyanis hátrébb, a bajonetthez közelebb van elrendezve.

Az elülső szekcióban a fókuszmód-váltó, a fókusztartomány-váltó (illetve fókuszkorlátozó), a képstabilizátor módválasztója, és az egyedi beállítások kapcsolója található. A fókuszmódok között egy autofókusz és két manuális mód is található. Az AF/MF ugye értelemszerű, míg az MO (Manual Override – kézi felülbírálás) némi magyarázatot kíván. Természetesen AF módban is bármikor belenyúlhatunk az élességállításba, de MO állásban akkor is beleszépíthetünk a fényképezőgép fókuszálásába, ha az épp folyamatos AF módba van kapcsolva.

A fókuszkorlátozó célja egyértelmű: itt adhatjuk meg, hogy milyen tárgytáv tartományban dolgozunk, így megspórolhatjuk a fókuszmotor fölösleges pörgetését.

A képstabilizátor is kétféle módon működtethető: az egyes mód a „standard” funkcionalitású, azaz a giroszkóp a függőleges és a vízszintes mozgást egyaránt megpróbálja kiegyensúlyozni. A kettes mód a svenkeléshez való (vízszintes irányban gyorsan haladó téma lekövetése), azaz itt csak a függőleges irányú mozgásokat fogja tompítani a rendszer.

Az egyedi beállítások kapcsolójával egy előre beállított paraméterhalmazt választhatunk ki, aminek része az AF sebesség, a képstabilizátor hatása, valamint a fókusztáv korlátozójának tartománya. Ezeket a paramétereket az USB dokkoló és a Sigma Optimization Pro szoftver használatával állíthatjuk be előre és menthetjük át az objektívre.

A második kapcsolósorban be- és kikapcsolhatjuk a csipogó hangját (BEEP ON/OFF), illetve a standard AF működés helyett saját magunk paraméterezhetjük az objektív autofókuszát. Amennyiben a kapcsolót a STOP pozícióban hagyjuk, úgy az AF a megszokott módon használható, de ha átváltunk PRESET módba, akkor az általunk korábban beállított tárgytávokra állíthatjuk az élességet egy gombnyomással (négy kis gomb az objektív fókuszgyűrűje és frontlencséje közti felületen). A SET gombbal pedig felprogramozhatjuk az említett fókuszpontokat.

A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports kompatibilis a gyártó 1,4x és 2x telekonvertereivel, valamint a nagyon praktikus USB dokkolójával, amin keresztül nem csak az objektív vezérlőszoftverét frissíthetjük, hanem az összes beállítást, az AF és a képstabilizáció finomhangolását is elvégezhetjük otthonunk kényelmében.

A képstabilizátor hatékonyságát a Sigma nem konkretizálja (kb. 4 FÉ körül van), de nekem sikerült 1/10 mp-es záridőt is úgy kitartanom, hogy nem mozdult be a kép:

Próbálkoztam hosszabb záridőkkel is, de például az 1/5 mp-es beállítással már csak fele-fele arányban sikerült kitartanom az optikát. Biztos lesz olyan fotós, akinek sikerül, de szerintem ezt a lencserendszert nem a rekordok döntögetésére tervezték.. Ha biztos éles képet szeretnénk kapni, akkor lehetőleg ne használjunk 1/100 mp-nél hosszabb záridőt (a reciprok szabály szerint 1/500 mp lenne a még használható leghosszabb záridő).

A peremsötétedés F4 és F5.6 közt van jelen, F8-ra rekeszelve teljesen eltűnik az egyébként seperc alatt korrigálható jelenség. Színhibákat sehol sem vettem észre, pedig számos olyan helyzetben használtam a Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports-ot, ahol egyébként meg kellett volna jelennie lilás él-elszíneződésnek. A kép élességére jellemző, hogy már teljesen nyitott rekesszel is borotva éles képet kapunk – igen, még a sarkokban is! Ha tehát nem akarunk nagyobb mélységélességet, hagyjuk bátran F4-en a blendét. A pocsék időjárás ellenére sikerült pár képmintát készítenem (kattints ide).

Értékelés

A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports egy csúcskategóriás objektív, amit nem csak a majdnem 2 millió forintos ára (1 999 900,- Ft) tükröz, hanem felépítésének, képének minősége egyaránt. Tulajdonképpen semmibe sem tudok belekötni, hiszen gyors és pontos volt az autofókusz működése, a képélessége már teljesen nyitott blendével is tökéletes, a beépített képstabilizátor pedig megbízhatóan és ugrálások nélkül tette a dolgát. A mellékelt táska roppant praktikus, mivel nem csak az objektív tárolására használható, hanem fotós hátizsákként is bevethető. Mivel a lencserendszer időjárásálló felépítésű, ezért az esős idő sem tesz benne kárt, így az őszi napokon is nyugodtan elvonulhatunk vele szarvasokat fényképezni az erdőbe. Ha esetleg rendszert váltanánk (pl. Canonról Nikonra), akkor nem kell újra megvásárolni ezt a Sigma optikát sem, ugyanis a szervizben átszerelik nekünk a foglalatot (Sigma Mount Conversion Service).

Örömhír, hogy a későbbiekben a hazai forgalmazó bérelhetővé, kipróbálhatóvá fogja tenni ezt az objektívet, így bárki meggyőződhet minőségéről. Tőlem jár neki a „Kedvenc” biléta!

Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports

A Sigma 500 mm F4 DG OS HSM Sports objektívet a Hama Kft.-től, a Canon EOS 5D Mark III tükörreflexes fényképezőgépet a Fotoplus Kft.-től kaptam a cikkhez.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...