Olympus OM-D E-M1 Mark III: első benyomások és hivatalos sajtóközlemény

Bevezető, külsőségek

Az Olympus az OM-D gépcsalád pionírja, az E-M5 után bő egy évvel, azaz 2013 derekán mutatta be az „ős” E-M1 vázat, ami kulcsszerepet játszott a tükörreflexes 4/3-os rendszer piaci kivezetésében, és az Olympus rajongók kedélyeinek lecsillapításában: az OM-D E-M1 volt az első tükörnélküli fényképezőgép, aminek a képérzékelője fázisérzékelő AF pontokat kapott, így a remek és nem épp olcsó (prémium) Zuiko üvegek – a megfelelő közgyűrű használatával – tovább élhettek, élhetnek. Nem esett túl nagy csorba a gyors élességállításon, és a képminőség is ugyanolyan (vagy jobb) lett, mint anno volt, a tükrös vázakon.

Az OM-D E-M1

A mérnökök igyekeztek az OM-D (Olympus Maitani Digital) E-M1 vonalvezetését a lehető legkényelmesebbre megrajzolni, és valóban, a készülék dizájnja olyan jól sikerült, hogy a tükrös vázak komfortjához szokott fotósoknak sem volt nagyon miért siránkozniuk. Teltek, s múltak az évek, majd 2016 szeptemberében megérkezett az E-M1 második generációja, ami a tervezése során begyűjtött felhasználói észrevételeknek és visszajelzéseknek köszönhetően még jobb lett elődjénél. Nem csak a belbecs fejlődhetett egy jó nagyot, hanem a külcsínt is hozzáigazították az igényekhez: nagyobb lett a markolat, kényelmesebb lett a kioldót hordozó púp dőlésszöge, és a kijelző is kihajtható és elforgatható lett. A kezelőfelület csupán minimális változásokon esett át, így a két gépgeneráció közti átszokás is gyorsan, könnyedén zajlott.

Az OM-D E-M1 Mark II

Az Olympus OM-D E-M1 Mark II a mai napig igen ütős fényképezőgép és videokamera, ami nem csak annak köszönhető, hogy már tervezésekor is a lehető legtöbbet beleadták a mérnökök, hanem annak is, hogy piaci jelenléte során folyamatosan érkeztek hozzá a kisebb-nagyobb szoftveres fejlesztések firmware frissítések formájában. Az egyik legmeghatározóbb és egyben legfontosabb frissítés 2019 júniusában érkezett, ami számos újítást és felturbózott fókuszrendszer-működést hozott (cikkem róla itt olvasható). Az Olympus illetékesei többször hangsúlyozták, hogy a csúcskategóriás fényképezőgépek értékét a folyamatos fejlesztésekkel szeretnék szinten tartani, és ígéreteiket eddig be is tartották.

Eközben újabb bő három év telt el, és ma reggel végre megpillanthattuk az E-M1 Mark III vázat, ami immár a harmadik generációja ennek a masinának. Nem meglepő módon a váz és a kezelőfelület kialakítása szinte változatlan maradt, hiszen a tökéletest már nem nagyon volt hová tovább fokozni. A formavilága a Mark III-nak egy az egyben a Mark II-től származik; szemből nézve például csak a felirat árulkodik arról, hogy épp melyik készüléket látjuk.

Ugyanúgy és ugyanott megmaradtak a funkciógombok, a vakuszinkron aljzata, de az objektív kioldója sem változott semmit. Íme, a három gépgeneráció egymás mellé állítva (kattints a nagyobb képért):

Kattints!

A fotómasina hátoldalán már látható némi újítás, itt ugyanis az új botkormánynak kellett helyet csinálni, így az „INFO” gomb átkerült a „MENU” gomb helyére, a MENU pedig felköltözött a váz bal felső sarkába, a kijelző módját váltó kapcsoló mellé. Minimálisan változott a multifunkciós egység külseje, lekerült róla a kör alakú perem, aminek hatására könnyebben lehet nyomkodni az iránygombokat. A TÖRLÉS és a LEJÁTSZÁS gombok közti kis pötty egy vörös fényű LED, ami a kártyaaktivitást mutatja.

Kattints!

Az OM-D E-M1 Mark II és Mark III oldalain semmiféle különbség nem található: bal oldalon az aljzatok (mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, HDMI és USB csatlakozók), míg jobb oldalon, a markolatban, pedig továbbra is a két SD memóriakártya-foglalat, valamint a vezetékes távkioldó csatlakozója látható.

Az Olympus OM-D E-M1 Mark III tetőlemezén több újítás található, a tervezőmérnökök ezt a felületet ugyanis a zászlóshajó E-M1X-éhez igazították: új kiosztású lett a módválasztó tárcsa (búcsút inthetünk a művészi szűrők és az iAuto módok dedikált helyeinek, cserébe kapunk Bulb módot és egy újabb, C4 jelű egyéni beállítások mentésére szolgáló helyet), expozíciókompenzáció lett az árnyalatok görbéjéből, a fókuszmezők kiválasztását indító gombra pedig az érzékenység (ISO) költözött. Nem maradt érintetlenül a képkészítés előválasztása sem: a felső gombról eltűnt a HDR, helyére a vaku beállításai kerültek.

Kattints!

Mivel a Mark III vázkialakítása 95%-ban megegyezik az elődjével, ezért azt a jó hírt kaptuk, hogy a korábbi készülék portrémarkolata is minden további nélkül felcsavarható rá. A gép alján ugyanott találjuk az elektronikus kontaktokat, és az akkumulátor is ugyanaz, mint ami a Mark II-t hajtja.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...